Topsector Agri & Food promoot anti-voedselverspillingsbox

Via Too Good To Go kunnen consumenten bij winkeliers verse voedingsmiddelen kopen die anders weggegooid zouden worden. Het systeem telt inmiddels ruim zeventien miljoen gebruikers in dertien Europese landen, waarvan een miljoen in Nederland.

Topsector+Agri+%26amp%3B+Food+promoot+anti%2Dvoedselverspillingsbox
© Foodwaste

Zuivel, groenten, brood of kant-en-klare maaltijden. Al het verse voedsel dat nog prima bruikbaar is, maar de volgende dag niet meer verkocht kan worden, kunnen deelnemende winkeliers via de app Too Good To Go aanbieden in een Magic Box.

Wageningen UR onderzocht de impact van de box in combinatie met de app binnen project Houdbaarheid Begrepen, deels gefinancierd door de TKI Topsector Agri & Food. De onderzoekers noemen het initiatief een effectief instrument tegen voedselverspilling.

Motivatie

De kopers betalen een derde van de normale prijs voor de aangeboden verswaren. Uit kwantitatief onderzoek onder meer dan zeshonderd Too Good To Go-gebruikers blijkt het reduceren van voedselverspilling de belangrijkste motivatie om mee te doen (35 procent).

'Gemak en plezier zijn belangrijk voor een blijvend succes'

Daarnaast spelen het verrassingseffect (26 procent) en de gereduceerde prijs een rol (20 procent). De gebruikers lijken zeer gemotiveerd om niets weg te gooien. Als er iets uit de Magic Box overblijft, gooit slecht 8 procent van de respondenten dit weg.

Gebruikers

Restanten delen gebruikers vaak met familie en vrienden, gebruiken ze de volgende dag of vriezen ze in. Deelnemers aan dit onderzoek waarderen het gebruiksgemak van de app met eenvoudige zoek- en betaalfuncties. Ook de keuzemogelijkheid van het ophaalpunt - vaak in hun eigen buurt - en het spelelement ervaren ze als positief; lukt het hen om een box te bemachtigen en wat zit er deze keer in?

'Too Good To Go slaagt erin om consumenten op een positieve manier te benaderen', zegt ontwikkelmanager Sanne Stroosnijder van Wageningen UR Food & Biobased Research. 'Gemak en plezier zijn belangrijk voor een blijvend succes.'

Consumentengedrag

'Dat hebben we ook gezien in eerdere onderzoeken naar consumentengedrag en ICT-tools rond preventie van voedselverspilling, zoals in het EU-project Refresh', geeft Stroosnijder. 'Bovendien zien ze met deze box direct hoeveel voedsel ze 'gered' hebben van verspilling.'

Wageningen University & Research is een van de grondleggers van stichting Samen Tegen Voedselverspilling waar verschillende stakeholders en initiatieven tegen voedselverspilling bij zijn aangesloten. Stroosnijder: 'In Wageningen doen we al jaren onderzoek naar het verminderen van voedselverspilling in de gehele agrifood-keten. Des te beter we weten wat werkt, des te sneller kunnen we onze ambitie '50 procent reductie van de voedselverspilling in 2030 bereiken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer