Nederland op koers in halvering voedselverspilling

Nederlanders zijn thuis minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden we bijna 7 kilo minder dan in 2016. Daarmee ligt Nederland op koers voor de kabinetsdoelstelling: halvering van de voedselverspilling in 2030.

Nederland+op+koers+in+halvering+voedselverspilling
© Pixabay.com

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) reageert verheugd op de cijfers. Ze denkt dat de toegenomen landelijke aandacht voor voedselverspilling een rol heeft gespeeld bij de daling.

‘Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan, werpen hun vruchten af. Bewuster omgaan met eten en het waarderen van ons voedsel vind ik ontzettend belangrijk. Het doet recht aan de waarde van voedsel en de mensen die het maken, onze boeren, telers en vissers’, schrijft Schouten aan de Tweede Kamer.

Huishoudens

De resultaten komen uit het onderzoek naar voedselverspilling in huishoudens, dat driejaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van LNV onder begeleiding van Voedingscentrum, Milieu Centraal, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat.

Sinds de eerste meting in 2010 is er een daling te zien van 29 procent. In 2010 werd er nog 48 kilo vast voedsel verspild, in 2016 was dit 41,2 kilo en dit jaar 34,3 kilo.

Bij brood, zuivel, groente en fruit is de grootste winst te behalen

We verspilden de afgelopen jaren vooral minder brood, zuivel, groente en fruit. Bij deze producten is echter nog steeds de grootste winst te behalen, stellen de onderzoekers.

Daarnaast verspilden huishoudens ook minder vloeistoffen (koffie, thee, melk, frisdrank, sap) via de gootsteen of het toilet. In 2019 werd naar schatting 45,5 liter vloeistof per persoon weggespoeld; ruim 11 liter minder dan 57,3 liter in 2016.

Halvering

Volgens Schouten is het belangrijk dat deze lijn doorzet om voedselverspilling in 2030 te halveren: ‘We zijn op weg, maar er is nog veel verbetering mogelijk. Elke kilo telt. Minder voedsel verspillen is een van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen om je milieu-impact te verlagen. En geld te besparen.’

De opgave om 50 procent minder te verspillen ligt niet alleen bij huishoudens, maar in de hele keten. LNV werkt hier samen met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling aan.

Slim

Het onderzoek geeft geen uitsluitsel waarom voedselverspilling in huishoudens is gedaald. Wel worden er factoren genoemd die een rol kunnen hebben gespeeld, zoals de toenemende aandacht voor voedselverspilling.

Nederlanders lijken zich steeds bewuster van het probleem, willen in actie komen en krijgen hiervoor hulpmiddelen in handen. Zoals slimmer kopen, afmeten, koken en bewaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer