CDA+kritisch+op+Nederlandse+wolvenaanpak
Nieuws
© Pixabay

CDA kritisch op Nederlandse wolvenaanpak

Het CDA is kritisch op de huidige wolvenaanpak in Nederland. Kamerlid Maurits von Martels diende deze week een serie Kamervragen in over deze aanpak, die volgens hem beter moet.

Onlangs beten zwervende wolven in Gelderland en Noord-Brabant tientallen schapen dood. Zo verloor een schapenhouder in het Brabantse Hedikhuizen in twee dagen tijd zo'n dertig schapen. Von Martels vraagt zich af wanneer er volgens landbouwminister Carola Schouten echt moeten worden ingegrepen om de wolvenpopulatie te beheren en landbouwhuisdieren beter te beschermen.

Het CDA-Kamerlid verwijst daarbij naar de aanpak in de Duitse deelstaat Nedersaksen, waar delen van de staat als wolfvrij worden verklaard waarmee het verwijderen van wolven uit deze gebieden wordt vergemakkelijkt. Hij wil weten of Schouten mogelijkheden ziet om elementen van deze aanpak ook in Nederland te gebruiken.


Gecontroleerd beheer

Ook wil Von Martels weten hoe de minister aankijkt tegen gecontroleerd beheer van de wolf door bijvoorbeeld preventief afschot en/of afrasteren. 'Ter bescherming van eigendommen, kwetsbare soorten, natuurlijke habitattypen, prioritaire habitattypen en andere natuurwaarden van een aangewezen Natura 2000-gebied', aldus het CDA-Kamerlid.

Von Martels haalt ook de gebiedscommissie preventie wolvenschade Gelderland aan, die recent met een Gelders wolvenpreventieplan kwam. Daarnaast adviseert dit orgaan in landelijk verband om in overleg tussen de provincies en de rijksoverheid tot een beleid te komen dat gericht is op de beheersbaarheid van de populatieontwikkeling van wolven in Nederland en de effecten hiervan. Hij wil weten of de minister bereid is om op korte termijn invulling te geven aan dit advies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer