Veel overlast in Gelderland door zwervende wolven

Terwijl het Gelderse wolvenpreventieplan over enkele maanden in werking treedt, bestaan er in de provincie nog veel zorgen over zwervende wolven. Recent doodde zo'n wolf een groot aantal schapen en lammeren in meerdere delen van de provincie.

Veel+overlast+in+Gelderland+door+zwervende+wolven
© Pixabay

'De onrust en woede die de slachtingen door een wolf veroorzaken, is onder agrariërs in Gelderland groot. Wij delen deze zorgen en trekken hierover aan de bel bij diverse instanties', zegt Hans van Beuzekom, regiobestuurder LTO Noord regio Oost. Hij heeft fauna in zijn portefeuille.

Het wolvenpreventieplan is een stap in de goede richting, maar op onderdelen schiet het plan tekort, stelt Van Beuzekom. 'In het wolvenpreventieplan worden voorstellen gedaan voor hoe de wolf zo goed mogelijk is te weren, bijvoorbeeld door te rasteren. Het is de vraag of een raster effectief genoeg is om wolvenschade te voorkomen. Boeren zijn hier uitermate sceptisch over.'

In het wolvenpreventieplan is ook een vergoedingensysteem opgenomen, zegt Van Beuzekom. 'LTO heeft in reactie op het conceptplan aangegeven dat de voorgestelde vergoedingen te laag zijn. Zo wordt eigen arbeid niet vergoed. LTO vindt dat dit wel moet gebeuren.'


• Bekijk wat er nog meer over wolven is verschenen

Er bestaan vooral zorgen over zwervende wolven die voor overlast zorgen, in tegenstelling tot de een of twee roedels op de Veluwe. Zwervende wolven kiezen vaker voor makkelijke prooien in weilanden.

'De zwervende wolf heeft buiten de Veluwe weinig plaatsen waar voldoende wildaanbod is. En dat ondervinden de schapenhouders. We zien steeds meer voorvallen met dode schapen. Niet alleen in de Betuwe, maar ook in de Achterhoek', aldus Van Beuzekom.


LTO: 'De maat is vol'

Voor de LTO-bestuurder is de maat vol. Er moet iets gebeuren aan zwervende wolven, strakker beheer is nodig. 'Ik vind het argument dat we maar moeten wennen aan de wolf en de schade voor lief moeten nemen veel te gemakkelijk. Boeren worden hier de dupe van', geeft Van Beuzekom aan. Het interprovinciaal wolvenplan, dat vorig jaar is vastgesteld door de samenwerkende provincies (IPO), biedt hiervoor volgens hem onvoldoende mogelijkheden.

'Wij hebben hier bij de totstandkoming van dit plan al voor gewaarschuwd, maar dat heeft IPO naast zich neergelegd. We gaan het nu opnieuw bij IPO aan de orde stellen. Dit kan zo niet langer', besluit Van Beuzekom.

Ondertussen is het wolvenpreventieplan ingediend bij Gedeputeerde Staten van Gelderland. Als de verdere besluitvorming loopt zoals voorzien, wordt de regeling begin augustus opengesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer