ZLTO roept op tot Brabants plan van aanpak wolven

In korte tijd heeft een wolf in Noord-Brabant een aantal landbouwdieren doodgebeten. ZLTO trok vorig jaar al bij de provincie aan de bel toen net over de grens in België een roedel was gesignaleerd. Ook nu roept de organisatie weer op tot een Brabants plan van aanpak.

ZLTO+roept+op+tot+Brabants+plan+van+aanpak+wolven
© ANP Persbureau

De meest recente aanval was in Someren waar afgelopen week vier jonge Schotse hooglanders van een jaar oud zijn doodgebeten. Een DNA-test moet uitwijzen of de aanval door een wolf is gedaan.

De uitslag daarvan volgt naar verwachting over een week. Enkele weken geleden werden schapen gedood in Someren, Bakel en ook in Made (West-Brabant). Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat een wolf dit heeft gedaan.

Gronden moeilijk wolvenproof te maken

Of er een verband bestaat tussen de verschillende aanvallen is, is nog niet te zeggen. De dieren zijn gedood in natuurgebieden en op tijdelijke percelen. Volgens ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven is het moeilijk om deze gronden wolfproof te maken. 'Een goede afrastering vereist dat die hoog is en dat er veel stroom op staat. Dat vraagt een behoorlijke investering en is erg arbeidsintensief.'

Boeren willen maar één ding en dat is gehoord worden

Jeannette van de Ven, ZLTO-bestuurder

Vorig jaar juli heeft ZLTO zich al tot het provinciebestuur gericht met de oproep een wolvencommissie op te richten. 'Op deze manier kunnen we ons voorbereiden op een terugkeer van de wolf in Noord-Brabant', licht Van de Ven toe.

'Aanleiding was een roedel wolven in België die zich op 23 kilometer van de grens met Noord-Brabant bevond. Inmiddels richt de wolf schade aan in heel Brabant. Omdat de wolf een groot gebied bestrijkt, trekt ZLTO nauw op met LLTB en is provinciale afstemming met Limburg gewenst.'

Plan van aanpak

Een wolvencommissie bestaat uit vertegenwoordigers van diverse betrokken organisaties uit de landbouw-, natuur- en (verkeers)veiligheidssector en de provincie. 'Doel is te komen tot een collectieve afstemming over een plan van aanpak', aldus Van de Ven.

'Daarin zou in ieder geval duidelijk moeten worden hoe we in Noord-Brabant willen omgaan met de wolf, hoe we goede afrastering kunnen organiseren en hoe we een tegemoetkoming in de schade kunnen regelen. Veel van onze leden vinden dat er geen plaats in Brabant is voor de wolf. Het gesprek hierover zou ook in de wolvencommissie gevoerd kunnen worden.'

Gezamenlijke inzet

Tot op heden heeft het verzoek van ZLTO niet geleid tot het instellen van een wolvencommissie in Noord-Brabant. 'In december vorig jaar heeft de provincie laten weten dat een commissie pas zinvol is als een wolf zich vestigt in Nederland en er voor deze wolf een leefgebied is vastgesteld. Wij zijn het daar niet mee eens.'

Volgens Van de Ven is een wolvencommissie niet zo snel opgericht. 'Het kost tijd om partijen bij elkaar te krijgen en afspraken te maken waar we het allemaal over eens zijn. Dat hebben we onlangs gezien in Gelderland, waar het lang duurde voordat de neuzen dezelfde kant uit stonden en dat was ook het geval met het oprichten van de wildezwijnentafels in Noord-Brabant.'

Preventie wolvenschade

Gelderland is de eerste provincie waar een wolf zich heeft gevestigd en die om deze reden een wolvencommissie ter preventie van wolvenschade heeft ingesteld. Van de Ven: 'Die commissie voorziet Gedeputeerde Staten van advies over het voorkomen van schade door de wolf. Daarmee is een belangrijk instrument tot stand gekomen voor communicatie over de wolven en een gezamenlijke inzet ter preventie van schade.'

ZLTO ontvangt regelmatig vragen van schapenhouders en vleesveehouders die zich zorgen maken over de veiligheid van hun dieren. Het instellen van een wolvengebied en een wolvencommissie kan deze vragen kanaliseren en mogelijk oplossingen aandragen.

'Boeren willen maar één ding en dat is gehoord worden', benadrukt Van de Ven. 'Zij vinden het belangrijk dat ze ergens terechtkunnen met hun zorgen. Ook willen ze een goede regeling, zodat schade kan worden voorkomen of adequaat vergoed.'

Verkennende gesprekken

Om de boeren tegemoet te komen, heeft provincie Noord-Brabant in december toegezegd in 2020 verkennende ambtelijke gesprekken te starten om de verantwoordelijkheden te verduidelijken. Dat gebeurt om te komen tot een gedragen procesaanpak, waaronder het bepalen van een moment waarop het opstarten van een gericht wolvencommissie wenselijk is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer