Koude+en+droogte+tarten+start+van+maisgroei
Achtergrond
© Johan Wissink

Koude en droogte tarten start van maisgroei

De combinatie van droogte en koude nachten is niet best voor de mais. Met name regen is nodig, hoewel op sommige plaatsen de kou de jonge maisplant ook weinig goed doet.

In het zuiden viel vorig weekend plaatselijk een bui en halverwege deze week regende het in Noord-Nederland. Voor melkveehouder Wim Vedder in Gasselternijveenschemond was de 3 millimeter in de nacht van dinsdag op woensdag niet genoeg. 'Het windhoosde en stuifde hier, niet normaal. We hebben hier warme dagen gehad, maar de koude nachten doen meer pijn.'

Vedder heeft de eerste grassnede geoogst. Zeker geen recordopbrengst. 'Met dit weer groeit het gras toch niet meer.' Op de zandgrond staat de mais boven, op veen nog niet. 'Maar goed ook, met de koude nachten. Onder de grond kan de mais niet bevriezen.'


Vochtige grond

Melkveehouder Roelof de Jong in Sibrandabuorren heeft de mais er ook in zitten. Zijn mais kreeg 10 kuub vaste mest en 50 kuub drijfmest in de rij. Vervolgens is de grond met een overtopfrees bewerkt en op 5 mei is de mais via gps gezaaid. 'De grond was nog redelijk vochtig, dus ik heb goede hoop.'

Ook de mais van melkveehouder Gerrit de Jong in Meerkerk was in vochtige grond gezaaid. 'In de de week na het zaaien heeft het nog 20 millimeter geregend. Nu oogt de mais wat geel door de kou.'


• Lees ook het interview met melkveehouder Pieter Peters in Oirschot: 'Maiskolvensilage past beter in rantsoen met veel gras'

Melkveehouder Dick Davelaar in Leusden: 'Door de droogte staat er amper onkruid. Het gras groeit niet, het onkruid daarom ook niet zo hard.' Van de kou heeft zijn mais nog amper last.

De mais van melkveehouder Corné Rommens in Hoeven staat er mooi op en ook het eind april gezaaide vanggewas staat er nu goed bij. 'Wel geeft de wind wat schade. De grootste bladeren zijn wat opgekruld, dof en hard. Ik verwacht dat het gewas hier doorheen groeit.' Hij hoopt dat het meevalt met de vorst van vrijdag op zaterdag. 'Dan zijn de maisplanten wellicht ook groter en sterker.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 10°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
Meer weer