Melkveehouder: 'Maiskolvensilage past beter in grasrijk rantsoen'

Melkveehouder Pieter Peters uit Oirschot debuteert in het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. Hij zaait de mais om te oogsten als maiskolvensilage (mks). Dit past voertechnisch goed, omdat hij ook veel graskuil in het rantsoen heeft. Snijmais zou de grasopname kunnen verdringen.

Melkveehouder%3A+%27Maiskolvensilage+past+beter+in+grasrijk+rantsoen%27
© Pieter Stokkermans

Welk ras hebt u dit jaar gezaaid?

'Ik heb op 17 april Digital gezaaid. Een ras met een hoge zetmeelopbrengst en goede landbouwkundige eigenschappen. Daarbij past dit ras qua afrijping goed bij mijn doelstelling. Omdat ik mks maak, moet ik kunnen oogsten wanneer de loonwerker niet druk meer is, dus na 1 oktober. Vorig jaar ging de mais op 10 oktober van het land. Voor mkz geldt 31 oktober als inzaaidatum voor het vanggewas. Daarmee heb ik ook iets meer speling.

Er is een bodemherbicide ingezet en dat heeft vocht nodig. Dan is droog weer met een noordoostenwind niet gunstig

Pieter Peters, melkveehouder in Oirschot

'Tot vorig jaar gebruikte ik altijd Fanatic, ook voor mks. Een goed en betrouwbaar ras. Omdat de kolfopbrengst iets tegenviel, koos ik dit jaar voor een ander ras. De mais komt op een kleine 16 hectare van de in totaal 60 hectare grond.'


Hoe pakt u de vanggewasverplichting aan?

'Ik kies voor nazaai. Onderzaai of gelijkzaai gaat misschien in een gemiddeld jaar goed. Maar zulke jaren hebben we haast niet. Als het een goed jaar is voor de mais, groeit de groenbemester onvoldoende en moet je alsnog nazaaien. Bij een goed jaar voor de groenbemester, lijdt de maisgroei hieronder.

'Ook wordt je bij gelijkzaai beperkt in de keuze voor gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij vind ik het fijn om na de oogst de stoppel en de restplant onder te werken.'Waarom kiest u voor mks?

'Ik heb relatief veel grasopbrengst, dus veel eiwit van eigen land. Met het aanbieden van hoogwaardig zetmeel in de vorm van mks verdringt dit de grasopname minder.

'Mks is misschien duurder dan snijmais, maar dat wordt deels gecompenseerd doordat er extra organisch materiaal achterblijft. En het aanwenden van compost kost me ook geld. Daarbij hoef ik met het huidige rantsoen weinig eiwit aan te kopen. Ik kan nu 11 kilo droge stof uit gras voeren. Dat is mooi meegenomen.'


Hoe staat de mais ervoor?

'Goed, het gewas is voor opkomst gespoten. Als het weer meewerkt, hoeft dit niet opnieuw te gebeuren. Dat is positief, een gewasbeschermingsmiddel kan remmend werken op de maisgroei.

'Wel is er een bodemherbicide ingezet en dat heeft voor de werking vocht nodig. Droog weer met een noordoostenwind is niet gunstig. Het perceel staat er nu schoon bij, het is flink zoeken om ander groen te vinden dan mais.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer