Maismeetnet-boer: 'Maiskolvensilage past beter in grasrantsoen'

Melkveehouder Pieter Peters uit Oirschot debuteert in het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. Hij zaait de mais om te oogsten als maiskolvensilage (mks). Dat past hem voertechnisch goed, omdat hij veel graskuil in het rantsoen heeft. Snijmais zou de grasopname kunnen verdringen.

'Ik heb relatief veel grasopbrengst, dus veel eiwit van eigen land. Met het aanbieden van hoogwaardig zetmeel in de vorm van mks verdringt dit de grasopname minder', legt Peters uit. 'Mks is misschien duurder dan snijmais, maar dat wordt deels gecompenseerd doordat er extra organisch materiaal achterblijft.'

Het in plaats daarvan aanwenden van compost kost hem ook geld. 'Daarbij hoef ik met het huidige rantsoen weinig eiwit aan te kopen. Ik kan nu 11 kilo droge stof uit gras voeren. Dat is mooi meegenomen.'


Meer over het Maismeetnet zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer