Veel+Maismeetnetboeren+zaaien+dit+weekend
Achtergrond
© Bram Buruma

Veel Maismeetnetboeren zaaien dit weekend

Loonwerkers krijgen het dit weekend druk. Veel ondernemers willen nu of op Koningsdag mais zaaien. Dat blijkt uit een rondje langs de deelnemers aan het Maismeetnet. De bodemtemperatuur en de verwachte en broodnodige regen zijn de belangrijkste redenen.

Bij Corné Rommens in Hoeven werd maandag en dinsdag de mais gezaaid. 'De omstandigheden zijn super', vindt hij. De grond is twee weken geleden geploegd en vastgereden. Hij kiest voor Dairy Massa Excellent, een mengsel van Genialis, SY Gordius en Digital.

Tien dagen na de maiszaai volgt rietzwenk als vanggewas. 'Hoewel het boven de grond misschien niet veel doet, merk je een duidelijk effect van dit vanggewas op het bodemleven. Bij het ploegen viel de grond erg mooi', zegt Rommens.

Zelf aan de slag

Jolan van Noye uit Escharen was dinsdag zelf met de maiszaaimachine in de weer. 'Het land ligt er goed bij. Op sommige hoeken is de grond vochtig genoeg, in sloten staat water.' Hij kiest voor Pioneer 7948 voor het Maismeetnet en daarnaast LG 31.205 en een klein deel Belugi CS. Bij hem in de omgeving werdt de eerste mais rond 14 april gezaaid.

De vroege rassen zijn mede gewild vanwege de verplichting tot het zaaien van een vanggewas voor 1 oktober

Willy Aarts, melkveehouder in Hallum

'Het wordt wel droog', stelt Willy Aarts uit Hallum. 'Dit maakt het lastig om de klei fijn te krijgen. Tot de grootte van een tennisbal gaat het, daarna wordt het lastig.'

Laatste voorbereidingen

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond trof deze week de laatste voorbereidingen. Vooral een perceel waar de mais vorig jaar op rupsbanden van het land kwam, krijgt veel aandacht. 'Hier proberen we met zo min mogelijk druk het perceel goed te krijgen', zegt hij.

Het perceel is nu droog. 'Maandag was ik met de cultivator aan de slag. Met de wind in de rug zie je de eigen voorband niet.' Vedder zaait dit jaar LG 31.205.

Nieuw ras

Bij Bert Wissels in het Gelderse Hengelo is deze week geploegd. Na dit weekend wordt de mais gezaaid. Dit jaar kiest hij voor LG 31.207. 'Vorig jaar beviel LG 31.205 goed. Dit nieuwe ras zou het nog iets beter doen, onder meer op het gebied van beginontwikkeling en gehalten. Als het beter is, laat het dan maar zien.'

Marco Heijblok uit Hippolytushoef gaat voor hezelfde ras. 'We zaaien normaal gesproken altijd in mei en nu op Koningsdag. De nachten zijn hier nu nog vrij koud.'

Positief

Guido Frijns uit Reijmerstok is positief. 'Het gras is gemakkelijk met de frees kapot te krijgen en door de droogte gaat het niet meer groeien. Voor de vertering van de zode is weer vocht nodig.'
Ook bij Gerrit de Jong in Meerkerk begint het bovenin droog te worden. Rond Koningsdag zaait hij, net als vorig jaar, Ambition en LG 31.205.

Dick Davelaar uit Leusden heeft ook de percelen klaar om dit weekend te zaaien met Autens.

Veel vraag naar vroege rassen vanwege vanggewas
Dit voorjaar was er vooral veel vraag naar vroege maisrassen. Dat merkte ook melkveehouder Willy Aarts uit het Friese Hallum, die voor Asgaard koos. 'Dat ras beviel me vorig jaar goed. Het was wel lastig om aan dit ras te komen. De vroege rassen zijn mede gewild vanwege de verplichting tot het zaaien van een vanggewas voor 1 oktober', zegt hij. Melkveehouder Marco Heijblok uit Hippolytushoef wilde eigenlijk ook Asgaard bestellen. Maar dat was uitverkocht, net als een ander gewild ras. 'Ik hoorde dat in bepaalde delen van Europa de maiszadenoogst was mislukt', zegt hij. Volgens onderzoeker Jos Groten van Wageningen University & Research neemt de animo voor ultravroege rassen zoals Asgaard toe. 'Vanwege de korte veldperiode van ongeveer vierenhalve maand is de mais tijdig van het land om vervolgens op tijd een vanggewas te zaaien. Dat lijkt dit jaar populairder dan gelijkzaai of onderzaai.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer