Grote+inzet+aardappelverwerkers+helpt+in+overschotsituatie
Nieuws
© Haijo Dodde

Grote inzet aardappelverwerkers helpt in overschotsituatie

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie heeft ondanks de desastreuze vraaguitval als gevolg van het coronavirus in maart en april nog ruim 450.000 kilo aardappelen kunnen verwerken.

De maand april laat een historisch laag verwerkingsvolume zien van slechts 192.500 kilo consumptieaardappelen. Dat is ruim 40 procent minder dan een jaar eerder en hakt er behoorlijk hard in bij de industrie. Uit deze cijfers blijkt dat de industrie de vriescapaciteit volledig of bijna volledig heeft benut en daarom heeft moeten afschakelen.

Maar uit de cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) blijkt ook dat de industrie zich maximaal blijft inspannen om de enorme berg aan consumptieaardappelen zo goed en zo kwaad als het gaat regulier te verwerken.


Dieptepunt

'Ik hoop van harte dat het verwerkingsvolume in april een dieptepunt is en dat de industrie de komende maanden een voorzichtig herstel kan laten zien en daarmee dus een verdere bijdrage kan leveren aan het probleem van de overschotsituatie', zegt secretaris Hylke Brunt van de VAVI.


Ondanks de inspanningen van de aardappelketen is de verwachting nog steeds dat een fors deel van de huidige voorraad aan consumptieaardappelen niet regulier kan worden verwerkt. 'Daarmee koerst de industrie af op een ongekende afwikkeling van oogst 2019 die dieprood kleurt', zegt Brunt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer