Advies+voor+krimp+aardappelareaal+in+Idaho
Nieuws
© Haijo Dodde

Advies voor krimp aardappelareaal in Idaho

Aardappeltelers in Idaho, de Amerikaanse staat met de grootste aardappelproductie, krijgen het advies om voor dit seizoen 10 tot 20 procent minder aardappelen te poten.

Het advies is afkomstig van de Idaho Potato Commission en heeft alles te maken met het wegvallen van vraag naar met name verwerkte aardappelproducten vanwege de coronacrisis. Afgelopen jaar was het aardappelareaal in Idaho nog ruim 125.000 hectare. Voor een goede balans tussen vraag en aanbod moet dat volgens marktspecialisten afnemen met minimaal 12.000 hectare.

Ook in Noord-Amerika draaien fritesfabrieken vanwege de uitbraak van corona en het sluiten van restaurants maar op halve kracht of zijn zelfs helemaal gestopt met verwerken. Voor komend jaar hebben de meeste fritesfabrikanten in Idaho de te contracteren volumes aan fritesaardappelen met zeker 10 tot 20 procent teruggeschroefd.


Veranderende consumptiepatroon

Voorzitter Frank Muir van de Idaho Potato Commission wijst op de uitzonderlijke situatie en het veranderende consumptiepatroon van consumenten als gevolg van deze crisis. 'Het is goed dat aardappeltelers voordat ze gaan poten goed in beeld hebben wie komend jaar hun afnemers zijn en hoeveel aanvoer die kunnen gebruiken.' Planten op basis van de ervaringen van voorgaande jaren, lijkt Muir geen goed idee.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer