Toch+ook+compensatie+voor+bulkhandel+aardappelen
Nieuws
© Twan Wiermans

Toch ook compensatie voor bulkhandel aardappelen

De compensatieregeling voor fritesaardappelen geldt nu ook voor de afzet van aardappelen via de groothandel in bulkverpakking. De aanpassing is doorgevoerd op verzoek van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is bij de voorwaarden voor de regeling aan de levering via groothandel tussenhaakjes 'in kleinverpakking' toegevoegd. Het betreft de voorwaarden voor aardappelen die aanmerking komen voor de regeling en dus niet geleverd worden voor verwerking tot aardappelproducten, voor groothandel (in kleinverpakking) en detailhandel (in kleinverpakking).

NAO-directeur Dick Hylkema is blij met de aanpassing. 'Het is weliswaar een detail, maar wel essentieel om onder meer de bulkexport van aardappelen naar bijvoorbeeld Oost-Europa en Afrika op gang te houden. We merkten terughoudendheid bij telers om daarvoor aardappelen te leveren, omdat ze bang waren daardoor de 6 cent per kilo voor de compensatieregeling mis te lopen.'

Serieuze afvoermogelijkheid

PotatoNL noteert de laatste weken 3 tot 4 euro per 100 kilo voor exportaardappelen. Hylkema beschouwt de bulkexport, net als het voersegment en de vergisting, als een serieuze afvoermogelijkheid voor de aardappelen die vanwege de coronacrisis niet verwerkt kunnen worden.

'Na publicatie van de regeling in de Staatscourant leek levering via de groothandel in eerste instantie helemaal uitgesloten. Nu kunnen telers gelukkig alsnog een deel van hun overschot leveren via exporteurs en zich evengoed aanmelden voor compensatie', stelt de NAO-directeur.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer