Veel+aardappeltelers+hebben+nog+voorraad
Nieuws
© Haijo Dodde

Veel aardappeltelers hebben nog voorraad

Ruim 60 procent van de aardappeltelers heeft nog meer dan 500 ton consumptieaardappelen in de bewaring liggen. Dit blijkt uit de enquête die de LTO-vakgroep Akkerbouw vorige week heeft gehouden onder de leden.

Van de 879 telers die aan de enquête meewerkten, moet ongeveer twee derde nog meer dan 500 ton aardappelen afleveren.

Meer dan de helft van de ondervraagde telers met voorraad geeft aan dat de aardappelen voor een deel of helemaal gecontracteerd zijn. Veel aardappelen zijn verder vastgelegd volgens andere prijsafspraken, zoals bijvoorbeeld een pool. Van de 40 procent telers met vrije voorraad, heeft ongeveer een derde nog meer dan 500 ton aardappelen in de schuur liggen.

Wegdoen voor bodemprijzen

Voor het lopende seizoen maken de aardappeltelers zich zorgen over de bewaarkwaliteit van de aardappelen die nu langer moeten blijven liggen en de kosten die zij daarvoor moeten maken. Veel telers laten in de enquête weten dat zij nu hun aardappelen al wegdoen voor bodemprijzen, uit vrees met de voorraad te blijven zitten.

Telers geven verder aan bezorgd te zijn over het komende teeltseizoen en de afzet van de aardappelen van oogst 2020. Ze wijzen op de noodzaak om de markt goed 'schoon te maken', zodat er geen tweede jaar komt met lage inkomsten.

Vorige week werd bekend dat minister Carola Schouten van LNV telers van fritesaardappelen tegemoetkomt. Voor compensatie van de schade door de coronacrisis is een budget van 50 miljoen euro beschikbaar. De voorwaarden voor de compensatie worden de komende weken uitgewerkt.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer