Compensatieregeling fritesaardappelen bijna klaar

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de aangekondigde compensatieregeling voor fritesaardappelen. Dat gebeurt op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Compensatieregeling+fritesaardappelen+bijna+klaar
© Nieuwe Oogst

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw heeft er vertrouwen in dat de regeling op zeer korte termijn bekend wordt gemaakt, geeft directeur André Hoogendijk aan. 'Afgelopen twee weken zijn er verschillende concepten langsgekomen. Uiteindelijk telt alleen de definitieve tekst in de Staatscourant. Daar is het wachten nog even op. We verwachten snel uitsluitsel.'


Landbouwminister Carola Schouten kondigde 15 april een compensatieregeling aan voor fritesaardappelen. Deze regeling is uitgewerkt in overleg met BO Akkerbouw en RVO.nl en wordt nu ter goedkeuring aan de Europese Commissie voorgelegd. De definitieve regeling wordt gepubliceerd in de Staatscourant.


Alleen digitaal aanvraag indienen

Parallel hieraan bereidt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zich voor op de uitvoering. RVO.nl heeft inmiddels kenbaar gemaakt dat ondernemers straks alleen digitaal een aanvraag kunnen indienen.

Het is daarvoor noodzakelijk dat ondernemers beschikken over een inlogsysteem van eHerkenning niveau 1. Indien ondernemers daar nog niet over beschikken, raadt BO Akkerbouw aan hom dit nu alvast aan te vragen.


Verschillende concepten

In de afgelopen twee weken zijn verschillende concepten besproken met leden van BO Akkerbouw, waaronder bestuurders van LTO Nederland, NAV, VAVI en NAO. Inmiddels gaan er ook enkele teksten rond in de sector.


'Telers zitten in onzekerheid. Het is daarom bijzonder teleurstellend dat sommige partijen in de sector verouderde informatie verspreiden', geeft Hoogendijk aan. 'Er wordt nog gewerkt aan de teksten en we kunnen niet instaan voor een concept dat iemand ergens heeft gelezen.' BO Akkerbouw adviseerde vorige week telers over hoe om te gaan met het afvoeren van partijen aardappelen. 'Dat advies staat nog steeds. Speculeren heeft geen zin.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer