Vlaamse+proef+gmo%2Dmais+kan+van+start
Nieuws
© twan wiermans

Vlaamse proef gmo-mais kan van start

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft groen licht gekregen voor een veldproef met genetisch gemodificeerde (ggo)-mais in Wetteren. Het is lastig om hiervoor een vergunning te krijgen.

Veldproeven met ggo-gewassen kunnen wel eens op weerstand rekenen. Zo werd negen jaar geleden bij een proef naar genetisch gewijzigde aardappelen die ongevoelig zijn voor phytophthora om zeep geholpen door actievoerders. De aanwezige politie kon deze grote groep niet tegenhouden, ze trokken alle planten uit de grond. In 2006 zaaiden actievoerders van Greenpeace biologische spinazie in een veld met genetisch gemodificeerde mais in Lelystad. Twee jaar later bestrooiden ze een soortgelijk veld met confetti.


Veldproef oogstzekerheid

Het VIB hecht echter veel waarde aan veldproeven, omdat proeven binnen maar een beperkte waarde hebben, meldt Vilt. Zo heeft mais een diepe beworteling nodig. En in dit geval is het doel van de driejarige veldproef om gegevens te verzamelen over de ontwikkeling van gewassen met een grotere oogstzekerheid en een hogere opbrengst.

In de vergunningenprocedure was onder meer een publieksraadpleging en onderzoek door experts opgenomen. Zij concludeerden dat het zeer onwaarschijnlijk is dat experiment schade met zich mee zou brengen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer