Risico%E2%80%99s+ggo%2Dkoolzaad+T45+%27verwaarloosbaar+klein%E2%80%99
Nieuws
© Han Reindsen

Risico’s ggo-koolzaad T45 'verwaarloosbaar klein’

De Commissie Genetische Modificatie (Cogem) acht de risico's voor mens en milieu van de import van kleine hoeveelheden T45-koolzaad 'verwaarloosbaar klein'.

De Cogem is gevraagd om te adviseren over de hernieuwing van de vergunning voor import van de genetisch gemodificeerde koolzaadlijn T45. Deze koolzaadlijn van Bayer CropScience brengt het pathogene gen tot expressie en is daardoor tolerant voor glufosinaat-ammoniumbevattende herbiciden.

Sinds 2006 wordt er wereldwijd geen zaaizaad meer verkocht voor de teelt van T45, omdat de lijn commercieel niet interessant meer is. De producenten en verkopers van T45 hebben hun voorraden vernietigd. De vergunninghouder heeft een aanvraag voor hernieuwing van de vergunning ingediend, omdat de aanwezigheid van kleine hoeveelheden T45 in geïmporteerd koolzaad niet volledig kan worden uitgesloten.

Analyses

De aanvraag bevat onder andere geactualiseerde bio-informatische analyses, een recente literatuurreview, gegevens over de aanwezigheid van T45 in geïmporteerd koolzaad en resultaten van de verplichte 'post-market environmental monitoring'. Hieruit komen geen nieuwe inzichten over mogelijke milieurisico's van T45 koolzaad naar voren.

De Cogem is van oordeel dat bij import van genetisch gemodificeerd koolzaad verplicht moet worden gemonitord op locaties waar de kans het grootst is om wilde koolzaadpopulaties aan te treffen, zoals langs spoorwegen. In het monitoringsplan dat deel uitmaakt van deze vergunningaanvraag is dit niet opgenomen.

Vermenging

Het koolzaad T45 zal echter hoogstens in minimale hoeveelheden als onbedoelde vermenging van andere koolzaadpartijen worden geïmporteerd. De Cogem vindt daarom dat het huidige monitoringsplan in het geval van T45 volstaat.

Concluderend acht de commissie de risico's van de import van kleine hoeveelheden T45 verwaarloosbaar. Omdat andere instanties een voedsel­veiligheidsbeoordeling uitvoeren, heeft de Cogem de risico's van incidentele consumptie niet beoordeeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer