'Besluit Crispr-Cas is gemiste kans'

Het besluit van het Europese Hof om gerichte mutatietechnieken zoals Crispr-Cas9 net zo te reguleren als genetische modificatie, heeft voor teleurstelling gezorgd in de land- en tuinbouw. Plantum, brancheorganisatie van veredelaars, vindt de uitspraak een gemiste kans voor snelle verduurzaming van de land- en tuinbouw.

%27Besluit+Crispr%2DCas+is+gemiste+kans%27
© pixabay

De Europese rechters van het Hof van Justitie in Luxemburg stellen dat planten die met de nieuwe mutatiemethoden zijn aangepast, altijd als genetisch gemodificeerd organisme (ggo) moeten worden behandeld, ook als die mutaties middels niet-gereguleerde of natuurlijke methoden zouden kunnen zijn ontstaan. Zij stellen dat de risico’s van de nieuwe mutatiemethoden vergelijkbaar zijn met die van de klassieke ggo's.

Niels Louwaars, directeur van brancheorganisatie Plantum, is een andere mening toegedaan: ‘Wij zijn van mening dat je met gerichte mutaties minder schade aanbrengt aan het DNA dan met traditionele mutaties en dat daardoor de risico’s vergelijkbaar of zelfs kleiner zijn.’

• Lees ook: VVD stelt Kamervragen over ggo-uitspraak Europees Hof

De beoordelingsprocedure voor ggo's kost, door de veelheid aan toetsingen van effecten op mens en milieu, al gauw tussen de 10 miljoen en 100 miljoen euro per aangepaste eigenschap. De ketenpartijen, verenigd in de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw, denken dat het commercieel niet haalbaar is voor veredelaars om zulke extra kosten terug te verdienen. De verwachting is daarom dat veredelaars de methoden niet gaan gebruiken.

Concurrentiepositie

BO Akkerbouw meent dat het niet kunnen toepassen van deze methoden voor gerichte aanpassing van gewassen, een streep door de rekening is van een snelle bijdrage van veredelaars aan de verduurzaming van de sector en de competitieve kracht ten opzichte van andere landen. De concurrentiepositie van de Nederlandse veredelingsbedrijven kan onder druk komen te staan, omdat de concurrenten buiten Europa wel met deze methoden aan de slag kunnen.

Dit betekent volgens Plantum ook dat veredelaars op termijn geen plantenrassen meer van buiten Europa kunnen gebruiken in hun conventionele veredeling, omdat meestal niet bekend zal zijn of daar ooit zo’n gerichte mutatiemethode in gebruikt is. In dat geval moeten in Europa veredelde gewassen alsnog door de ggo-procedure.

De VVD heeft middels Kamervragen opheldering gevraagd over het besluit van het Europese Hof. De partij wil dat minister Carola Schouten van LNV zich inzet voor het moderniseren van Europese wetgeving, zodat die de inzet van Crispr-Cas9 niet hindert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer