Schouten: 'Extern salderen beperkt mogelijk'

Landbouwminister Carola Schouten wil een meldingsplicht invoeren voor publieke en private partijen die stikstofruimte willen opkopen. Dat maakte de bewindsvrouw vrijdag in een Kamerbrief bekend. De transactie kan alleen worden gedaan als de provincie toestemming geeft. Zo willen kabinet en provincies ongerichte en ongecontroleerde uitkoop van veehouderijen tegengaan.

Minister Carola Schouten van LNV wil dat bij extern salderen de initiatiefnemer verplicht wordt zich vooraf te melden bij de provincie over een voorgenomen aankoop. De provincies beoordelen of de aankoop past in de gebiedsvisie.

Schouten wil met de provincies afspreken op basis waarvan vergunningaanvragen met extern salderen kunnen worden toegekend of afgewezen.Verder wil de minister met de provincies afspraken maken over hoe leegstand op het platteland te voorkomen, door bijvoorbeeld sloop of herbestemming als voorwaarde voor extern salderen te stellen. Zo wordt het speculatief opkopen van stikstofruimte voorkomen.


De koper moet de stikstofruimte binnen drie jaar gebruiken. Wordt niet aan de voorwaarden voldaan, dan wordt het extern salderen niet opengezet.
Verdere uitwerking van de stikstofaanpak vindt de komende jaren op gebiedsniveau plaats. LTO zegt ervoor te waken dat de maatregelen niet tot een ongecontroleerde uitkoop van de sector leidt.

Verschillen per provincie

LTO-voorzitter Marc Calon: 'Het is goed dat het kabinet dergelijke controlesystematiek inbouwt. Maar een risico is dat er grote verschillen per provincie gaan ontstaan. Het is daarom cruciaal om in gebieden en op provinciaal niveau boeren en tuinders hier volop bij te betrekken.'


Het extern salderen is een van de stikstofmaatregelen die het kabinet vrijdag bekendmaakte. Schouten kondigt voor de stikstofimpasse een investering van maar liefst 5 miljard euro tot 2030 aan.

'Een groot deel van dat bedrag is bedoeld voor natuurverbetering, een substantieel deel gaat naar vrijwillige stoppers in de landbouw', zegt Calon. 'De vraag is hoe effectief dat gaat zijn.'

Volgens LTO is slechts een beperkt deel gericht op de toekomst, innovatie en emissiereductie in de bedrijfsvoering van boeren. LTO vreest dat met dit pakket onvoldoende ontwikkelingsruimte voor de toekomst wordt gecreëerd.

Meer informatie over dit onderwerp in Nieuweoogst-thema stikstof

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer