Schouten tikt Brabant op de vingers

Landbouwminister Carola Schouten keurt de recente Brabantse opkoop van zes veehouderijen voor stikstofruimte af. Het openstellen van de externe salderingsregeling wordt hierdoor vertraagd. Dat zegt Schouten in een vraaggesprek met Nieuwe Oogst.

Schouten zegt een pittig gesprek met het Brabantse provinciebestuur te hebben gehad. 'Ik was verontwaardigd toen ik het las. Wat Noord-Brabant heeft gedaan, keur ik af. Ik vind het oncollegiaal en verwerp dit idee. Extern salderen, waarbij de stikstofemissie van de boerderij wordt verrekend met die van bijvoorbeeld de bouw, mag nog steeds niet. Die regeling zetten we niet zomaar open', stelt ze.

'We bouwen waarborgen in om ongecontroleerde opkoop te voorkomen. Daar zijn we nog mee bezig. Wat Noord-Brabant heeft gedaan, bevordert niet dat dit sneller mogelijk wordt', vervolgt de minister.

Brabantse stikstofhonger

De Brabantse stikstofhonger in het voordeel van de industrie maakt veel veehouders ongerust. 'Er blijft ruimte voor de landbouw, maar we moeten wel een aantal zaken regelen', laat Schouten weten. 'Woningbouw is ook een maatschappelijke opgave. Daar moet ook ruimte voor zijn.' De bewindsvrouw benadrukt dat geen boer gedwongen wordt het bedrijf te beëindigen. 'We zeggen niet dat een bepaald aantal boeren moet stoppen.'


Deze week werd bekend dat provincie Noord-Brabant met zes te koop staande veehouderijen een deal heeft gesloten. Vier daarvan liggen in Zeeland, Noord-Holland en Drenthe. Hiermee neemt Noord-Brabant een voorschot op het toekomstige beleid om stikstofemissie te verrekenen met mogelijk andere veehouderijsectoren, de (wegen)bouw en industrie.

Logistiek Park Moerdijk

Noord-Brabant zegt de stikstofruimte nodig te hebben voor de aanleg van Logistiek Park Moerdijk. Over de salderingsvoorwaarden werd nog gesproken met de andere provincies, het rijk en boerenorganisaties.


De actie leidde tot Kamervragen en boze provinciebestuurders in het hele land. In een brief betuigde het provinciebestuur spijt. De provincie kan nu nog niets met de opgekochte stikstofruimte. 'We hebben een risico genomen en zijn afhankelijk van de afspraken die daarover met de twaalf provincies en het rijk worden gemaakt', staat in de brief.

Medeauteurs: Jasper Schel , René Bouwmeester

• Beluister hier de coronapodcast: 'Stikstofimpasse moet voor het einde van de coronacrisis zijn opgelost'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer