Natuur%2D+en+milieuorganisaties+teleurgesteld+over+stikstofreductie
Nieuws
© Jasper Schel

Natuur- en milieuorganisaties teleurgesteld over stikstofreductie

Natuur- en milieuorganisaties reageren teleurgesteld op de voorgestelde stikstofreductie van het kabinet. Volgens onder meer MOB, Milieudefensie en Greenpeace gaan de plannen niet ver genoeg. Urgenda is minder ontevreden en spreekt van een grote stap.

Vrijdag presenteerde het kabinet een set aan maatregelen om stikstof terug te dringen en natuurherstel mogelijk te maken. De belangrijkste Natuur- en milieuorganisaties vinden de aanpak niet voldoende om uit de stikstofimpasse te komen.

Onder meer Mobilisation for Environment (MOB), Milieudefensie en Greenpeace waarschuwen: ‘De voorgestelde stikstofreductie is te laag. Zo blijft de natuur achteruit gaan, komen we onze wettelijke verplichtingen niet na en raakt Nederland niet uit de stikstofimpasse.’

Liever harde doelen dan streefwaarden

Het kabinetsvoorstel biedt – in het beste geval – slechts de helft van de reductie die nodig is, volgens een gezamenlijke verklaring van de milieulobby: ‘50 procent in 2030. Bovendien wordt uitgegaan van streefwaarden, terwijl harde doelen met wettelijke borging nodig zijn.’

'Het kabinetsvoorstel biedt – in het beste geval – slechts de helft van de stiksstofreductie die nodig is.'

Mobilisation for Environment (MOB), Milieudefensie en Greenpeace

Alleen dan ontstaat zekerheid voor economische ontwikkeling én daadwerkelijk natuurherstel, vinden ook Vogelbescherming Nederland, Werkgroep Behoud De Peel en de Waddenvereniging.

Groene concullega Urgenda is minder ontevreden en noemt de kabinetsaanpak ‘een grote stap’. De milieuvoorvechter die eerder gerechtelijk succes boekte tegen de overheid om vergroening af te dwingen, ziet veel van haar wensen in vervulling gaan.

54puntenplan

Het kabinet kiest een combinatie van veel minder kolen en veel maatregelen uit het 54puntenplan van Urgenda, constateert de organisatie. Het pakket aan maatregelen waarmee de regering dit jaar minstens 15 megaton (Mton) zou moeten besparen om voorgoed minimaal 25 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990.

Het gepresenteerde pakket levert volgens het kabinet 8 Mton reductie op. ‘Samen met de reeds eerder getroffen extra maatregelen zou dat bij daadwerkelijke en tijdige uitvoering structureel tot 11 Mton kunnen leiden. Als alles lukt, dan is er nog 4 Mton te gaan’, stelt Urgenda.

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
Meer weer