EU-hulp voor landbouw lijkt kwestie van tijd

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski stuurt aan op een particuliere opslagregeling voor landbouwproducten in de Europese Unie. De commissie overlegt op dit moment met de lidstaten over de concrete invulling.

EU%2Dhulp+voor+landbouw+lijkt+kwestie+van+tijd
© Europese Unie 2019

Daarnaast wordt gekeken naar andere oplossingen voor diverse agrarische producten, zoals aardappelen, wijn, bloemen en zuivel en vlees. EU-diplomaten hebben dat laten weten, melden onder meer Politico en het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw.

De Poolse Eurocommissaris liet eind vorige week nog weten dat het aan de individuele lidstaten is om de gevolgen van de coronacrisis voor de landbouw te verzachten. Hij zou zelf geen budget hebben om met maatregelen te komen. Nu lijkt de Europese Commissie toch over de brug te komen, maar hoe de maatregelen gefinancierd worden, is nog niet duidelijk.

Zuivelmarkt

Volgens ingewijden wordt er onder meer gewerkt aan een steunpakket voor de zuivelmarkt. Dat moet de dalende zuivelprijzen deels ondervangen. Door de coronacrisis wordt met name via de foodservice veel minder melk afgenomen, terwijl de melkveehouderij op het noordelijk halfrond juist zijn productiepiek tegemoet gaat. Gevreesd wordt dat de markt overspoeld wordt met overtollige producten.


Tegelijkertijd stuurt de Europese Commissie aan op een vrijwillig reductieprogramma binnen diverse landbouwsectoren. Binnen de Europese landbouw wordt uitgekeken naar waar de Eurocommissaris mee komt. Woensdag is hierover ook overleg binnen Copa-Cogeca, de koepel van Europese landbouwbelangenorganisaties. Mogelijk kondigt Wojciechowski daar al maatregelen aan.

Particuliere opslag

Binnen de Europese Unie lijkt veel steun te zijn voor een particuliere opslagregeling. De landbouwministers van de 27 EU-lidstaten drongen bij de Europese Commissie aan op het stimuleren van private opslag. Volgens de landbouwministers kan dit op basis van de verordening gemeenschappelijke marktordening (GMO). Bij particuliere opslag worden kosten voor opslag deels vergoed door de Europese Commissie.

Ook vanuit de Landbouwraad en het Europees Parlement wordt druk uitgeoefend op de Europese Commissie om met steunmaatregelen te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer