EU-landbouwministers dringen aan op opslag overschotten

De landbouwministers van de 27 EU-lidstaten dringen bij de Europese Commissie aan op het stimuleren van private opslag om prijsschokken in de voedselketen te voorkomen.

EU%2Dlandbouwministers+dringen+aan+op+opslag+overschotten
© Peter Smit

Onder andere in de zuivelsector is er door vraaguitval als gevolg van de coronacrisis een overaanbod van melkpoeder. In een gezamenlijke verklaring roepen de landbouwministers van de 27 EU-lidstaten op tot activering van de steun voor particuliere opslag (PSA). Dit zou kunnen op basis van de verordening gemeenschappelijke marktordening (GMO).


Met het subsidiëren van private opslag kan tijdelijk volume uit de markt worden genomen. Hiermee kunnen sterke prijsdalingen worden voorkomen. De PSA-maatregel is onder meer toepasbaar bij zuivel, maar ook voor de opslag van suiker. De Europese Commissie moet hier groen licht voor geven.

Gevolgen monitoren

Omdat de gevolgen voor boeren van de coronacrisis voor de lange termijn nog onduidelijk zijn, vragen de landbouwministers de Europese Commissie om deze te blijven monitoren en indien noodzakelijk met verdere GMO-maatregelen te komen.

Ook het Europees Parlement pleitte voor opslagmaatregelen. EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wilde daar vorige week nog niet van weten. Volgens hem is daarvoor geen ruimte in de Europese begroting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer