Timmermans: 'Niet terug naar koolstofspuwende economie'

De coronacrisis is een kans voor systeemverandering. Het Europese herstelplan voor de economie moet een groen karakter krijgen, betoogt Eurocommissaris Frans Timmermans. In een open brief die donderdag in de NRC en zes andere Europese kranten is gepubliceerd, schrijft Timmermans dat we 'niet terug moeten naar een koolstofspuwende economie'.

Timmermans%3A+%27Niet+terug+naar+koolstofspuwende+economie%27
© Europese Unie 2019

Hij sluit hiermee aan bij het Europees Parlement dat donderdag in een motie oproept om juist nu over te stappen op een groene economie. Timmermans zegt dat de focus op dit moment gericht moet zijn op het bestrijden van het virus en tegelijkertijd onze economie en financieel systeem overeind houdt.

De Eurocommissaris kijkt echter ook een stapje verder. Zodra de onmiddellijke crisis voorbij is, zal de economie zo snel mogelijk moeten worden herstart. 'Dat stelt ons voor de volgende keuze: wanhopig vechten om datgene dat we hadden terug te krijgen of proberen een betere situatie te verwezenlijken?'

Hij vraagt zich hardop af wat we hadden voor Covid-19. 'Een logge, lineaire en koolstofspuwende economie die maar met grote moeite de werkgelegenheid en levenskwaliteit kon laten groeien, maar die wel natuurlijke bronnen uitputte, gevaarlijk afval en giftige vervuiling produceerde en daarmee de bevolking en industrie voor grote risico's stelde – om het klimaat nog maar niet te noemen. Is dit werkelijk waar we naar terugverlangen?'

Circulaire economie

Volgens Timmermans bestaat er een andere weg. Europa zou zich kunnen richten op kwalitatieve groei. 'Met een circulaire, duurzame en hoogst concurrerende economie. Hoe komen we daar? Door de oude, vervuilende infrastructuur te vervangen door een modern, schoon en efficiënt alternatief in alle sectoren: water, energie, bouw, mobiliteit, landbouw en industriële processen om er een paar te noemen. Hiermee kunnen we veel meer banen scheppen en ons bbp veel meer laten groeien dan op de oude wijze.'

Hij noemt het daarom een valse tegenstelling om te zeggen dat de Green Deal die Europa in 2050 klimaatneutraal moet maken een luxe is die we ons niet kunnen veroorloven. 'Overstromingen, droogtes, bosbranden, zeespiegelstijging en woestijnvorming gaan ons hard raken. Bovendien zorgt een steeds kleinere natuurlijke omgeving en een dooiende permafrost ervoor dat we met meer onbekende virussen kunnen worden geconfronteerd.'

Minder pesticiden

'Het plotselinge stilvallen van massaproductie en massatransport – hoewel het onze economie flink pijn doet – geeft ons wel een voorproefje hoe het zou kunnen zijn als we onze mobiliteit elektrisch zouden maken en het gebruik van fossiele brandstoffen in onze industrie drastisch zouden verminderen. Want in plaats van je een voorstelling te maken van schone lucht in het hart van onze steden, kun je het nu gewoon ruiken', aldus Timmermans.

Timmermans rept over een robuust netwerk van hernieuwbare energie, gebaseerd op zonne-energie, geothermie, biomassa en windenergie. Ook de landbouw kan hulp verwachten. 'We kunnen ook onze boeren helpen met moderniseren, zodat ze minder pesticiden gebruiken, onze natuur beheren terwijl ze gezondere producten kunnen produceren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer