Macron: 'Geen landbouwgeld in brexitgat'

De Franse president Emmanuel Macron werpt zich op als verdediger van het EU-landbouwbudget. Hij wil niet dat de agrarische sector het financiële gat dempt dat de brexit achterlaat.

Macron%3A+%27Geen+landbouwgeld+in+brexitgat%27
© World Bank

Macron maakte dat nog eens duidelijk in een terugblik op de mislukte top over de Europese meerjarenbegroting. Hij liet weten zich persoonlijk te hebben verzet tegen voorgestelde kortingen op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

'We hebben het GLB niet opgeofferd. Ik heb het duidelijk gezegd: het is niet het GLB dat de brexit gaat betalen', zei de president bij de opening van de Salon International de l'Agriculture in Parijs.

Onvrede

Daarmee reageerde Macron op de vraag van de Franse boerenorganisatie FNSEA en de jongerenorganisatie Jeunes Agriculteurs om 'een krachtig geluid'. Onder de Franse boeren heerst veel onvrede over de slechte prijsvorming en de als onterecht ervaren maatschappelijke kritiek op de agrarische sector.

De president verzekerde zijn toehoorders dat er 'geen enkele rechtvaardiging is voor acties tegen onze boeren' en dat hij zich op dat punt onwrikbaar zal tonen. Volgens hem werkt de sector aan een enorme transformatie en is de kritiek te wijten aan 'het ongeduld van een deel van de Franse samenleving'.

Geen cent korten

Het behoud van het huidige EU-landbouwbudget werd deze week ook bepleit in een verklaring van acht landbouwministers. Tijdens een bijeenkomst in Warschau lieten de bewindslieden van Polen, Roemenië, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen weten dat er de komende jaren geen cent gekort mag worden.

De ministers wijzen onder meer op de Green Deal die ook de agrarische sector voor grote uitdagingen stelt. Het zou onterecht zijn om steeds ambitieuzere doelstellingen op te leggen aan boeren en tuinders en hen tegelijkertijd de mogelijkheid voor een goede ondersteuning te ontnemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer