Nederland wil aanscherping klimaatdoel EU

Nederland en elf andere EU-lidstaten dringen bij de Europese Commissie aan op snelle aanscherping van de klimaatdoelen voor 2030. De landen willen dat een voorstel uiterlijk in juni wordt gepresenteerd.

Nederland+wil+aanscherping+klimaatdoel+EU
© Dirk Hol

Dat schrijven twaalf ministers onder wie Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan vicevoorzitter Frans Timmermans. Ook grote landen als Frankrijk, Spanje en Italië hebben de oproep ondertekend.

De brief komt aan de vooravond van de Europese Klimaatwet die Timmermans woensdag presenteert. Dat is het eerste wetgevende deel van de Green Deal die tot een klimaatneutrale EU moet leiden in 2050, zoals de EU-leiders in december hebben afgesproken.

Voorstellen pas in september

In de nieuwe wet zijn volgens ingewijden geen cijfers opgenomen voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in de EU in 203,0 ten opzichte van 1990. Volgens de twaalf ministers zou dat wel kunnen. Eerder werd afgesproken de uitstoot met 40 procent te verminderen, maar de commissie onderzoekt nog of dit kan worden opgeschroefd naar 50 tot 55 procent. Voorstellen hierover zouden pas in september komen.


De twaalf wijzen erop dat de EU-landen voldoende tijd nodig hebben om voor de VN-klimaattop in Glasgow in november overeenstemming te kunnen bereiken over ambitieuzere doelstellingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer