Stilte+voor+de+storm
Column
© Dirk Hol

Stilte voor de storm

Hoewel er grote drukte werd verwacht, wordt het dezer dagen steeds stiller in de normaal zo volle straten van Brussel. Het coronavirus Covid-19 bevindt zich ook in de Europese hoofdstad.

Toen ik in het afgelopen najaar naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verhuisde, heb ik me verbaasd over de drukte. Ik kwam rechtstreeks van de boerderij en had niet eerder echt in een stad gewoond, laat staan in een stedelijk gebied dat meer dan een miljoen inwoners telt. Vroeg in de ochtend, laat in de avond, op straat of in de trein, je bent nooit alleen.

Net als in Nederland is het virus een populair gespreksonderwerp, zeker omdat er veel zorgen zijn over de mogelijke besmettingshaarden die de Europese instituties vormen. Duizenden mensen bij elkaar, uit de 27 lidstaten, waaronder het zwaar getroffen Italië. Kon het parlement wel geopend blijven? Was het wel verstandig om naar Straatsburg te gaan? (Overigens vind ik het nooit verstandig om een compleet parlement maandelijks te verplaatsen naar een ander land, maar dat is voor een andere column).

Vorige week leek het al rustiger. De reden daarvoor vond ik in mijn mailbox: bezoekers en lobbyisten werd voorlopig de toegang tot het Europees Parlement ontzegd. Dit gold niet voor de aankondiging van het eerste wetgevende initiatief van deze Europese Commissie: de klimaatwet. De jonge activist Greta Thunberg was uitgenodigd door de parlementscommissie, zij mocht nog wel verschijnen.

De Green Deal-voorstellen staan voor 29 april op de rol

Iris Bouwers, lobbyist voor LTO Nederland in Brussel

We wisten al tijden dat er in de maand maart cruciale informatie naar buiten zou komen over de Europese Green Deal en tot op heden lijkt dat te kloppen. De voorstellen waarvan we als LTO de meest directe impact op de agrarische sector voorzien, de Farm-to-Fork en biodiversiteitsstrategie, staan nog steeds voor 29 april op de rol.

In de tussentijd ligt 'de boel' bijna helemaal stil. In het Europees Parlement worden hoorzittingen, vergaderingen en stemmingen uitgesteld en het circus verhuisde niet voor een week naar Straatsburg. Vergaderingen van onze koepel Copa-Cogeca gaan niet door, dialogen met de Europese Commissie worden geschrapt, afspraken met belangenbehartigers worden heroverwogen en bezoekers blijven thuis.

Het wordt langzaam stil in de straten van de normaal zo volle Europese wijk, maar het biedt geen enkele garantie. Want zolang de Commissie doorwerkt aan haar strategieën, zouden die er zomaar binnenkort kunnen liggen. Voor belangenbehartigers dus alle hens aan dek. De rust in de straten zou zo maar een stilte voor de storm kunnen zijn.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer