Residu op importproduct vormt risico voor volksgezondheid

Een grote groep internationale maatschappelijke en milieuorganisaties vindt dat residuen van gewasbeschermingsmiddelen op geïmporteerde landbouwproducten de volksgezondheid in de Europese Unie niet in gevaar mogen brengen.

Residu+op+importproduct+vormt+risico+voor+volksgezondheid
© Douwe Korting

Greenpeace schrijft dat namens een groot aantal niet-gouvernementele organisaties (ngo's) in een brief aan Stella Kyriakides, de Europees commissaris voor volksgezondheid. De organisaties zijn van mening dat het toestaan van residuen op importproducten in tegenspraak is met de afspraken die gemaakt zijn bij het afsluiten van de Europese Green Deal.


In hun brief verklaren de organisaties dat ze de ambities van de Green Deal volledig onderschrijven. Echter attenderen ze erop dat bij het streven om residuniveaus te minimaliseren en de landbouw minder afhankelijk te maken van chemie de Europese boeren beschermd moeten worden tegen oneerlijke concurrentie.

Producten weigeren

De Europese Unie zou volgens de ngo's de import van landbouwproducten, die niet volgens de hoge Europese standaarden zijn geproduceerd, moeten weigeren. Dat geldt met name voor de producten die behandeld zijn met gewasbeschermingsmiddelen die in Europa verboden zijn. Dat komt overeen met het standpunt van EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.


Europese regelgeving biedt de mogelijkheid om vanwege internationale handelsoverwegingen residuen van in Europa verboden middelen te tolereren. Het is echter geen wettelijke verplichting om dit ook daadwerkelijk te doen. Als het gaat om de bescherming van de volksgezondheid zijn residutoleranties volgens de regels zelfs niet toegestaan, verklaren de organisaties.

Naleven Green Deal

De maatschappelijke en milieuorganisaties pleiten er nu voor om deze bepaling uit te breiden naar de gewasbeschermingsmiddelen die in Europa vanwege de milieubelasting verboden zijn. Vanwege het naleven van de principes van de Europese Green Deal vinden ze eigenlijk dat überhaupt geen residuen moeten worden getolereerd van middelen die Europese boeren niet meer kunnen toepassen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer