Voorstel+voor+duurzaam+beprijzen+voedsel
Nieuws
© Twan Wiermans

Voorstel voor duurzaam beprijzen voedsel

Als de externe milieu- en gezondheidskosten van landbouw en voedsel worden doorberekend, ontstaat er een stevige marktprikkel voor het duurzaam produceren en consumeren van voedsel. Dat advies heeft de Transitiecoalitie Voedsel dinsdag in Brussel gepresenteerd aan EU-commissaris Frans Timmermans.

De coalitie adviseert EU-commissaris Timmermans om al opgedane lessen te vertalen naar zijn Green Deal. Heffingen op ongezonde en niet-duurzame producten, zoals een vlees- of suikertax, zouden daarin een belangrijke rol moeten spelen.

In het advies wijst de Transitiecoalitie Voedsel naar een recente studie van de Boston Consulting Group. Die berekende dat de externe kosten van de Duitse landbouw jaarlijks circa 100 miljard euro bedragen. Daar staat slechts een bruto toegevoegde waarde tegenover van 21 miljard euro.


Van Nederlands varkensvlees is becijferd dat de niet-doorberekende maatschappelijke kosten 45 cent per 100 gram bedragen. Met dergelijke hoge externe kosten is het huidige landbouw- en voedselsysteem volgens de coalitie in wezen failliet.

Doorberekenen afdwingen

In het advies wordt ervoor gepleit om het doorberekenen van externe kosten via een Europese richtlijn af te dwingen. Met nationale en Europese transitiefondsen, die worden gefinancierd uit de opbrengsten van heffingen op vervuiling, moeten gezonde en duurzame producten toegankelijker worden gemaakt voor een groter publiek.

De Transitiecoalitie Voedsel is een verbond van duurzame voedselproducenten, boeren, kennisinstituten en enkele lokale overheden.


Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer