Verstoring+aardappelmarkt+kan+nog+lang+doorwerken
Nieuws
© Twan Wiermans

Verstoring aardappelmarkt kan nog lang doorwerken

Analisten verwachten dat de verstoring van de aardappelmarkt door de coronacrisis volgend jaar nog lang zijn sporen kan achterlaten.

Voor Nederland is de afgelopen weken al melding gemaakt van een overschot van 1 miljoen ton fritesaardappelen vanwege de wegval van een groot deel van de vraag naar verwerkte aardappelproducten. In Frankrijk is de situatie vergelijkbaar en is sprake van een overschot van 0,5 miljoen ton aardappelen.

De impact van de coronacrisis voor de Belgische aardappelmarkt is ook groot, maar wellicht iets minder dan in Nederland. Belgische verwerkers zijn voor hun afzet maar voor een beperkt deel afhankelijk van de horeca en de fastfoodketens.

Seizoen twee maanden korter

Het lijkt er nu echter op dat fritesverwerkers zowel in Nederland als België komende zomer nog lang kunnen doordraaien met aardappelen van oogst 2019. Voor zover de kwaliteit het toelaat. De Belgische handelskoepel Belgapom schat in dat het seizoen 2020-2021 voor de aanvoer van fritesaardappelen met twee maanden kan worden ingekort.


Beursmakelaar De Vries & Westermann schrijft dat verwerkers anticiperen op een korter leveringsseizoen door aflandtelers te vragen om een vrijwillige reductie van contractvolumes. Zij kunnen dan tegen een vergoeding bijvoorbeeld meer zomergranen gaan telen.

De Brancheorganisatie Belpotato meldt dat ook verwerkers in België telers aanschrijven om contractvolumes naar beneden bij te stellen. Voor het schrappen van contracten zouden vergoedingen betaald worden van 250 euro per hectare, waarbij het al geleverde pootgoed kosteloos wordt teruggehaald.

• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen en pootgoed

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer