Keten+wil+aardappeloverschot+uit+markt+halen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Keten wil aardappeloverschot uit markt halen

Het ministerie van LNV krijgt het verzoek van de Nederlandse aardappelketen om 1 miljoen ton aardappelen die bestemd zijn voor de fritesindustrie uit de markt te halen.

Doel: de keten ondersteunen en de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de Nederlandse fritessector waar mogelijk beperken. BO Akkerbouw schrijft in een persbericht dat de organisatie samen met LTO, NAV, NAO en Vavi intensief overleg voert met het ministerie van LNV over de ontstane situatie.

Aardappeltelers verwachten in de komende maanden een financiële schadepost van 160 tot 200 miljoen euro. Verspreid over Nederland ligt er nog zo'n 1,5 miljoen ton fritesaardappelen van oogst 2019 in de bewaring. De verwachting is dat daarvan slechts een derde nog verwerkt gaat worden.

Vraag horeca valt weg

De horeca in binnen- en buitenland is zwaar getroffen door de coronacrisis. Juist de horeca is goed voor ongeveer 80 procent van de totale afzet van de aardappelverwerkende industrie. BO Akkerbouw schrijft dat, afhankelijk van het type aardappelproduct, 60 tot 90 procent van de vraag is weggevallen de afgelopen twee weken.

De aardappeltelers zijn zeer bezorgd over de vraag in hoeverre zij nog aardappelen kunnen leveren en voor welke prijs, benadrukt BO Akkerbouw. Vooral telers die gespecialiseerd zijn in de lange bewaring kijken aan tegen zware verliezen en acute liquiditeitsproblemen in de komende periode.

Verantwoorde afvoer

De aardappelketen heeft daarnaast ook een fysiek knelpunt, meldt BO Akkerbouw. Het overschot aan aardappelen moet op een verantwoorde manier worden afgevoerd. De telers zullen hiervoor extra kosten maken. Het is verder maar de vraag of de afzet voor diervoeder of voor vergisting of levering aan voedselbanken voldoende is om de grote aardappelvoorraad weg te werken.

De sector overlegt sinds deze week op dagelijkse basis met het ministerie van LNV over oplossingen, schrijft BO Akkerbouw in het persbericht. Aangezien de kosten in de keten en de druk bij aardappeltelers elke dag toenemen, dringt de sector aan op het zo spoedig mogelijk nemen van maatregelen.

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer