Flauwe+stemming+beheerst+aardappelmarkt
Nieuws
© Haijo Dodde

Flauwe stemming beheerst aardappelmarkt

De afgelopen maand daalde de notering op de termijnmarkt voor fritesaardappelen geleverd in april van 18 euro naar 15 euro per 100 kilo.

Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann wordt de aardappelmarkt momenteel beheerst door een flauwe stemming. Het ontbreekt de markt aan impulsen en dat heeft onder meer te maken met een tegenvallende exportvraag. Er zijn daardoor minder kapers op de kust voor de inkopers van de verwerkende industrie.

Op de effectieve markt zijn de prijzen nog wel behoorlijk stabiel. PotatoNL noteert al enkele weken de fritesgeschikte aardappelen voor grootschalige verwerking op een niveau tussen 13,50 en 17,50 euro per 100 kilo. De beste prijzen, vanaf 16 euro, worden nog steeds betaald voor de langere fritesrassen en de fritesrassen die geschikt zijn voor de productie van verse frites.

Laat voorjaar

Het natte weer van de laatste periode heeft nog nauwelijks effect op de prijsvorming voor aardappelen. Toch wijst de natuur niet op een vroeg voorjaar. In de meeste Europese teeltgebieden zijn de percelen voorlopig veel te nat om met machines het land op te gaan.

Op de termijnmarkt is de notering voor fritesaardappelen van oogst 2020 de laatste weken gedaald naar een niveau beneden 15 euro per 100 kilo. Rond de jaarwisseling werd nog 15,80 euro gerekend voor leveringscontracten voor april 2021.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer