Miljoen ton aardappelen door coronavirus onverkoopbaar

De werkzaamheden op het land zijn in volle gang, maar in de aardappelloodsen liggen door de coronacrisis nog veel aardappelen. Zoals in de loods van Hendrik Jan ten Cate uit Poortvliet.

'De fritesindustrie verwacht nog een half miljoen ton te kunnen verwerken. Dat betekent dat er een miljoen ton overblijft dat niet verwerkt wordt', weet Ten Cate. 'Dat is een probleem dat bij ons heel hard aan komt, want een groot gedeelte van ons jaarinkomen wordt met die aardappelen bepaald.'

De huidige crisis treft vooral de fritesaardappelen van telers die gewend zijn om hun product tot laat in het seizoen te bewaren. Door de coronacrisis is de vraag van fritesfabrieken helemaal weggevallen. 'Daarom worden de aardappelen bij veel telers nu niet opgehaald en is de prijs helemaal in elkaar gezakt.'

Desastreus voor bewarende telers

En dat terwijl die telers het juist in deze tijd moeten verdienen, weet Ten Cate. 'Het gaat in dit gedeelte van het seizoen al gauw om 10.000 euro per hectare. Dat zien we nu drastisch teruglopen en dat is desastreus voor die telers die nu bewaren. Zo'n groot gedeelte van je jaaromzet kun je niet missen.'

Ten Cate zit ook in het bestuur van LTO-vakgroep Akkerbouw en praat daarom ook met het landbouwministerie om te zoeken naar oplossingen. De inzet is om met een regeling een gedeelte van de aardappelen uit de markt te halen.

Kierremming toepassen

Tot die tijd heeft Ten Cate een advies voor de telers. 'Laten we nog zo goed mogelijk op onze aardappelen passen. Zorg dat ze de komende dagen goed koud gedraaid worden en je van tijd tot tijd toch kiemremming toepast. Dan hoop ik zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over wat we met het ministerie kunnen regelen.'

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


Ook bij Ten Cate ligt nog 750 ton aardappelen, ongeveer 500 ton daarvan is verkocht op contract, maar ook dat biedt nu geen zekerheid. 'Tot eind mei kunnen we ze goed bewaren, maar dan moeten ze echt weg. Worstcase-scenario is dat we ze terug op het land moeten rijden, maar dat is vanwege de ziektedruk in het land niet bevorderlijk.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer