Aviko+Potato+gaat+lang+bewaren+beter+belonen
Nieuws
© DLV

Aviko Potato gaat lang bewaren beter belonen

Aardappeltelers die op contract telen voor Aviko Potato en hun aardappelen tot week 30 bewaren, kunnen in aanmerking komen voor een contractprijs van maximaal 220 euro per ton.

Aviko Potato meldt dat voor de contracttelers het lang bewaren van de aardappelen van oogst 2020 beter beloond gaat worden. Er komt onder meer een betere basisprijs voor de triple A-rassen Innovator, Agria en Markies. Verder gaat de inkooporganisatie voor fritesfabrikant Aviko de verschillende bewaarstaffels naar boven bijstellen.

De basisprijs voor de rassen uit het AAA-segment gaat bij Aviko Potato met 2,50 euro per ton omhoog vanaf week 45. De prijzen voor de andere rassen blijven gelijk. Vanwege het wegvallen van chloorprofam introduceert Aviko Potato daarnaast een pakket maatregelen om de stijgende kosten voor de lange bewaring te compenseren.

Oplopende bewaarstaffel

Vanaf week 9 is er een oplopende bewaarstaffel die kan leiden tot een extra premie van maximaal 10 euro per ton boven op de reguliere bewaarvergoeding. Ook komt er voor telers met een mechanische koeling een startpremie van 4 euro per ton vanaf week 17. Deze premie wordt daarna wekelijks verhoogd met 0,50 euro per ton.

Daarnaast kunnen telers in aanmerking komen voor een extra bakkleurpremie van 5 euro per ton als hun bakkleur gemiddeld beter is dan de voorgaande jaren. Dit is een premie boven op het bestaande bonus-malussysteem voor de bakkwaliteit. Deze premie stelt Aviko Potato in omdat het toepassen van bepaalde alternatieven voor chloorprofam ten koste kan gaan van de bakkleur.

Langbewaarderscollectief

Naast de financiële compensatie voor lang bewaren gaat Aviko Potato samen met de Aardappel Telers Commissie (ATC) ook een langbewaarderscollectief instellen. Dit collectief moet de risico's beperken voor de periode van week 21 tot en met week 30.

Partijen die vrijwillig hiervoor worden aangemeld, ondergaan een intensieve bemonstering en regelmatige controle door een onafhankelijke deskundige. Wanneer een partij snel achteruitgaat in kwaliteit, kan die binnen het collectief voor levering naar voren worden geschoven. Het doel is om de partijen met de beste kwaliteit ook als laatste te leveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer