Vrees voor overaanbod op de aardappelmarkt

De North-western European Potato Growers (NEPG) waarschuwen voor een verstoring tussen vraag en aanbod op de aardappelmarkt vanaf volgend jaar.

Vrees+voor+overaanbod+op+de+aardappelmarkt
© Han Reindsen

De Europese organisatie voor aardappeltelers verwacht dat opnieuw een uitbreiding van het aardappelareaal met 6,5 procent bij een gemiddelde opbrengst zal leiden tot prijsdruk. De situatie van een overaanbod heeft betrekking op Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië als vijf toonaangevende aardappellanden in Europa.

NEPG wijst erop dat de vraag naar grondstof van de verwerkende industrie weliswaar groeit, maar dat overaanbod dreigt bij gemiddelde groei- en oogstomstandigheden. Dat geldt komend jaar vooral voor de aflandperiode of voor de periode die betrekking heeft op de korte bewaring.

Kwaliteit vormt uitdaging

Op dit moment is de markt in balans ondanks het grotere teeltareaal, constateert NEPG. Wel vraagt de organisatie zich af wat de kwaliteit en kwantiteit van de aardappelvoorraden zal zijn aan het einde van het voorjaar. In sommige landen vormt de kwaliteit in de bewaring volgens NEPG dit seizoen een uitdaging.

NEPG signaleert dat voor de komende oogst aflandcontracten worden getekend voor prijzen die gelijk zijn of iets lager dan vorig jaar. Voor de langere bewaring zijn de contractprijzen gestegen. De telersorganisatie stelt zichzelf de vraag wat de uiteindelijke invloed zal zijn van nieuwe beperkingen, zoals het verbod op Reglone en chloorprofam, op de kostprijs voor de telers.

Vermijden van risico's

Het verdwijnen van chloorprofam zorgt zowel technisch als financieel voor een uitdagend jaar voor telers die lang willen bewaren, stelt NEPG. De verwachting is dat vanwege het vermijden van risico's meer telers geneigd zullen zijn om hun aardappelen eerder in het afzetseizoen aan te bieden voor verkoop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer