Aardappelmarkt maakt serieuze knieval door coronavirus

De vrees voor logistieke problemen als gevolg van het coronavirus heeft een negatieve invloed op de aardappelmarkt. De termijnnoteringen zakken daardoor met bijna 10 procent.

Aardappelmarkt+maakt+serieuze+knieval+door+coronavirus
© Twan Wiermans

Volgens beursmakelaars De Vries & Westermann regeert de angst op de aardappelmarkt. Die wordt aangewakkerd door de vrees voor logistieke problemen vanwege het coronavirus. Het is er onder meer de oorzaak van dat de export van aardappelen in Europa veel te rustig verloopt. Bovendien nemen de zorgen over de verscheping van bevroren frites toe.

De onzekerheden op de markt vertaalden zich vrijdag in een forse daling van de termijnnotering bij EEX in Leipzig voor de aprilcontracten van fritesaardappelen met meer dan 1 euro tot ongeveer 13,50 euro per 100 kilo. Voor de junicontracten is het prijsniveau beneden 15 euro gezakt.

EEX noteert het aprilcontract voor de komende oogst sinds eind vorige week op 14,70 euro per 100 kilo. Dat is slechts een fractie lager dan aan het begin van vorige week.

PotatoNL is prijshoudend

Op de fysieke markt noteerde Belgapom afgelopen vrijdag 1 tot 1,50 euro lager voor de fritesaardappelen. Het prijsniveau varieert daar van 12,50 euro voor Bintje tot 13 euro voor Challenger.

PotatoNL is vandaag prijshoudender. Voor de grootschalige fritesverwerking daalde de notering aan de bovenkant een fractie. Voor verse frites echter is de prijs zelfs naar boven bijgesteld. De totale Nederlandse notering varieert van 14 tot 17,50 euro per 100 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer