Varkens en kippen niet ziek door corona

Varkens en kippen lijken niet vatbaar voor het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 dat als pandemie de virusziekte Covid 19 over de wereld verspreidt. Dat blijkt uit eerste resultaten van onderzoek door het Duitse Friedrich Loeffler Instituut.

Varkens+en+kippen+niet+ziek+door+corona
© Huisman Media

Het instituut is een paar weken geleden begonnen met infectieonderzoek bij varkens, kippen, vleermuizen en fretten. De eerste resultaten tonen aan dat vleermuizen en fretten gevoelig zijn voor een SARS-CoV-2-infectie, maar varkens en kippen niet.

De onderzoekers noemen het belangwekkend dat fretten wel gevoelig zijn voor een infectie. Ze kunnen namelijk worden gebruikt als proefdier bij het ontwikkelen van vaccins of medicijnen tegen het coronavirus bij mensen.

Het Friedrich Loeffler Instituut houdt zich onder meer bezig met het voorkomen, diagnosticeren en en bestrijden van ziekten bij landbouwhuisdieren. Omdat boerderijdieren regelmatig in contact staan met mensen, is dit onderzoek opgestart.

Potentieel risico voor mensen

Er wordt onderzocht of de dieren besmet kunnen raken en de ziekteverwekker kunnen vermenigvuldigen. Ook wordt gekeken of ze symptomen van de ziekte vertonen. Het instituut wil te weten komen of varkens en kippen een potentieel risico vormen voor mensen en bij kunnen dragen aan de verspreiding van het coronavirus.

Volgens de huidige wetenschappelijke kennis over SARS-CoV-2 worden kippen en varkens niet ziek door het virus en vormen ze daarom geen potentieel risico voor de mens. De definitieve resultaten van het onderzoek worden worden begin mei verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer