Vogelbescherming%3A+%27Kies+bij+wederopbouw+ook+voor+natuur%27
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Vogelbescherming: 'Kies bij wederopbouw ook voor natuur'

Bij het economisch herstel na de coronacrisis mogen het herstel van natuur en biodiversiteit niet uit het oog worden verloren. Daarvoor pleit Vogelbescherming Nederland.

Op de website Nature Today stelt de Vogelbescherming dat er nu terecht wordt geïnvesteerd in gezondheidszorg en het helpen van bedrijven, zzp'ers en kleine zelfstandigen. Deze crisis zou daarnaast ook moeten leiden tot bezinning en een omslag in het denken als het om natuur gaat, aldus de organisatie.

'Nu durven overheden wél stevige beslissingen te nemen. Gezondheid staat even boven groei en winst. Laten we daarvan leren besluiten te maken met goede consequenties voor natuur, klimaat en milieu én ons welzijn', schrijft woordvoerder Kees de Pater van de Vogelbescherming.


Daarom zouden vanaf nu overheden, maar ook bedrijven en individuen, bij elke beslissing moeten kijken hoe de natuur er beter van kan worden, vindt de Vogelbescherming. 'Dat leidt ertoe dat nieuwbouw, verbouw en stadsontwikkeling straks bijdragen aan de biodiversiteit. Dat in wijken en steden en op daken en langs wegen wilde planten vol insecten staan, en gierzwaluwen en vleermuizen een plek in gebouwen kunnen vinden.'

'Niet langer intensiveren'

De natuurorganisatie bepleit onder meer ook dat de landbouw niet langer intensiveert. En dat bij de energietransitie zonnepanelen niet in natuurgebieden of op open water moeten komen, maar op daken en industrieterreinen.

En als iets niet bijdraagt aan de natuurkwaliteit dan moeten 'we gewoon vaker durven beslissen dat er een streep door gaat', verwijst Pater naar de uitbreiding van Lelystad Airport.


Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
Meer weer