Duitsland+maakt+uitzondering+voor+seizoensarbeider
Nieuws
© IGW

Duitsland maakt uitzondering voor seizoensarbeider

Update - De Duitse regering maakt voor oogstmedewerkers een uitzondering op de coronamaatregelen. Het land wil 40.000 seizoensarbeiders per maand toelaten om boeren en tuinders te helpen.

Het plan is afkomstig van de Duitse ministers Julia Klöckner (Landbouw) en Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) en gaat per direct in. Boeren en tuinders kunnen online intekenen voor de regeling.

De seizoensarbeiders worden per chartervlucht ingevlogen om lange busreizen te voorkomen. Eenmaal in Duitsland moeten ze een gezondheidscheck ondergaan. Ook moeten ze de eerste twee weken hun werkzaamheden gescheiden van andere werknemers verrichten.


Duitsland wil ook 10.000 tijdelijke oogstwerknemers werven onder studenten, werklozen en asielzoekers. De oosterburen hebben strenge grenscontroles ingevoerd om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alleen mensen met dringende redenen mogen het land in.

Uitzondering oogstperiode

Roemenië maakt ook een uitzondering voor seizoensarbeiders op het corona reisverbod. Veel Roemenen werken in de oogstperiode op boerderijen in het westen van Europa. Bulgarije maakte vorige week al hetzelfde voor landgenoten die in het westen in de oogst willen werken.

De landen reageren met de oproep van EC-voorzitter Ursuala von der Leyen die de oogstmedewerkers vorige week schaarde onder de cruciale beroepen. Hiermee gaf ze gehoor aan de oproep van boerenorganisaties.

Luchtbrug naar Groot-Brittannië

Over land naar West-Europa reizen zal voor veel seizoenswerkers moeilijk gaan vanwege gezondheidscontroles die landen houden. In Groot-Brittannië gaan daarom al stemmen op om een luchtbrug te vormen voor deze arbeiders. Het land heeft naar schatting 80 duizend mensen nodig om alle gewassen te kunnen oogsten.

Vanwege de brexit zagen dit seizoen al veel Oost-Europeanen af van een reis naar Groot-Brittannië. De coronapandemie heeft het tekort aan ‘handjes’ nog verergerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer