Coronacrisis treft Europese melkveesector

Terwijl consumenten in Nederland de supermarkt bijna platlopen, ligt de horeca op zijn gat. Dat heeft grote gevolgen voor de zuivelafzet. In sommige andere Europese landen wordt gevreesd voor een afnamestop vanwege ziekteverzuim bij de verwerking. Vooral Ierland vreest problemen.

Coronacrisis+treft+Europese+melkveesector
© Twan Wiermans

Bij FrieslandCampina is de coronacrisis terug te zien in de garantiemelkprijs. Die daalde voor april met 1,25 euro naar 35 euro per 100 kilo melk. 'De garantieprijs is gebaseerd op een inschatting van de uitbetaalprijzen van referentiebedrijven in Noordwest-Europa. In deze inschatting wordt ook het marktsentiment meegenomen. Hier hoort alles bij wat er speelt, ook corona', legt woordvoerder Jan-Willem ter Avest uit.

'Maar we gaven vorige maand ook al aan dat we een daling van de uitbetaalprijzen van de referentiebedrijven verwachten, vanwege het negatieve sentiment op de wereldmarkt.' Voor de Nederlandse markt ziet Ter Avest vooralsnog een goede afzet. 'Vooral in de retail is deze goed. Wel zien we natuurlijk een teruglopende vraag in het segment foodservice. Restaurants en hotels zijn gesloten.'

Met de melkverwerking gaat het volgens Ter Avest goed. 'Alle locaties draaien. We hebben ook voldoende medewerkers om deze draaiende te houden. Vooruitkijken is lastig, maar we doen er alles aan om de productielocaties als veilige werkplek te waarborgen en de kwaliteit van de producten te garanderen. Zo wordt van alle medewerkers bij de poort de temperatuur gemeten.'

Melkprijs Arla stabiel

Bij Arla zijn de gevolgen ook merkbaar, hoewel de kale melkprijs voor april stabiel bleef op 34,57 euro. 'We passen ons aan. En met een flinke dosis creativiteit vinden we nieuwe manieren om het gewone leven door te laten gaan', stelt een woordvoerder.


Elders in Europa zijn er zorgen. De Belgische zuivelbrancheorganisatie MilkBe merkt dat melkveehouders vrezen dat de melk niet wordt opgehaald. De organisatie stelt dat vooralsnog alle zuivelverwerkers operationeel zijn. Maar dat kan iedere dag veranderen. MilkBe wil de negatieve gevolgen van het sluiten van de horeca en de terugname van de zuivelexport opvangen met een private opslag van zuivelproducten, met Europese steun.

Ook in Ierland is er schrik. Te meer omdat daar wordt gewerkt met seizoensgebonden productie. Alle koeien kalven in het voorjaar af. De Ieren vrezen dat de piekmelkproductie tegelijk valt met een piek in de coronacrisis. Een personeelstekort kan ervoor zorgen dat niet alle melk wordt opgehaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer