Vion grijpt in op prijssysteem vanwege corona

Slachterij Vion stelt vanwege de coronacrisis het prijsindexgarantie-systeem (PIG) vanaf maandag 6 april tijdelijk buiten werking. De komende periode wordt alleen de Vion-notering gebruikt voor de uitbetaling aan varkenshouders.

Vion+grijpt+in+op+prijssysteem+vanwege+corona
© Vion

'De markt is ontzettend volatiel op het moment', vertelt John de Jonge. Hij is verantwoordelijk voor de business unit manager Pork bij Vion. 'De afzet naar Zuid-Korea en andere Aziatische landen is bijvoorbeeld nul en ook de afzet richting Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Griekenland is enorm teruggevallen. De afzet richting China verloopt op dit moment wel goed.' Vion heeft alle leveranciers een brief gestuurd om het besluit toe te lichten.

Het prijsindexgarantie-systeem (PIG) is onderdeel van het concept Good Farming Balance. Binnen Good Farming Balance kunnen varkenshouders kiezen uit drie prijssystemen: de Vion weekprijs, die wekelijks schommelt op basis van vraag en aanbod. De Vion prijsindexgarantie (PIG) is gebaseerd op een gemiddelde prijs op basis van een combinatie van representatieve internationale prijzen en de Vion langetermijnprijs (LTP), waarbij de prijs van varkensvlees voor een langere periode (van minimaal 13 weken) wordt vastgesteld. Een combinatie van LTP met een van de eerste twee prijssystemen is normaal gesproken ook mogelijk.

Schommelingen in de markt

Volgens de Jonge is het PIG-systeem door de enorme schommelingen in de markt en de omstandigheden die van dag tot dag nu niet een betrouwbare manier om de prijs op te baseren. Het bedrijf moet alle zeilen bijzetten om de productie af te kunnen zetten en te verwaarden. 'Op dit moment gaat meer vlees de opslag in dan dat eruit gaat', vertelt hij. Wij doen er alles aan om de slachterijen op gang te houden en er zo voor te zorgen dat de varkens worden afgenomen bij onze leveranciers.'


De vierkantsverwaarding is op dit moment een uitdaging voor Vion. Normaal gaan veel delen vanuit de slachterij, die niet via de retail verkocht worden, naar andere afzetmarkten die nu door corona gedeeltelijk zijn stilgevallen. Deze markt is nu stilgevallen. Via de retail in de thuislanden en Nederland en Duitsland werd de afgelopen weken juist wel goed verkocht als gevolg van het 'hamstergedrag' van consumenten. De Jonge ziet hier nu stabilisatie in optreden.

Eerder gebeurd

Het is niet voor het eerst dat het PIG-systeem gedeeltelijk buiten werking wordt gesteld. Dit werd in 2018 ook al gedaan tijdens de varkenspestsituatie in België. In de Good Farming Balance-overeenkomst met leveranciers staat beschreven dat Vion hiertoe kan besluiten bij calamiteiten of onstabiele marktsituaties. Vion noemt het in het belang van de gehele varkenshouderijsector 'dat we ons hier samen doorheen slaan zodat we met elkaar kunnen blijven werken aan een sterke marktpositie'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer