SVR+overweegt+kort+geding+voor+steun+kampeerboeren
Nieuws
© Fotografie Frans Mulder

SVR overweegt kort geding voor steun kampeerboeren

Stichting Vrije Recreatie (SVR) overweegt een kort geding tegen het kabinet. De stichting voor kleine en boerencampings wil dat deze ondernemers ook onder de steunmaatregelen vallen.

De SVR heeft aan één van haar in provincie Zeeland gevestigde campingeigenaren gevraagd een verzoek om financiële ondersteuning in te dienen. In die provincie zijn alle recreatieve voorzieningen vanwege de coronacrisis op last van de Veiligheidsregio Zeeland volledig gesloten.

Aangezien de rijksoverheid de kampeersector niet heeft aangewezen als een sector die valt onder de corona-steunmaatregelen, zal het verzoek met zekerheid worden afgewezen, vermoedt de SVR. Daarom zal tegen een dergelijke uitkomst bezwaar en beroep worden ingesteld. Andere campingeigenaren zullen in de gelegenheid worden gesteld om bij die procedures aan te haken.

Lange adem

SVR realiseert zich dat een dergelijk bestuursrechtelijk traject een zaak is van lange adem. Om die reden overweegt de stichting om namens de aangesloten campingeigenaren een kort geding aan te spannen tegen de Staat der Nederlanden. Hiermee hoopt de SVR af te dwingen dat haar leden ook aanspraak kunnen maken op dezelfde financiële steun, zoals die ook geldt voor bijvoorbeeld de horeca.

Zonder hulp gaan er veel campings verdwijnen, een gemis voor veel kampeerders in ons land


Vooralsnog hoopt de stichting dat het kort geding niet nodig is. SVR hoopt dat de Nederlandse overheid heel snel inziet dat de hele recreatieve sector in zeer zwaar weer zit en dat deze ondernemers geholpen moeten worden om gedurende de coronacrisis hun bedrijf overeind te houden.

Aanbetalingen terugstorten

Topdagen voor de campings zijn Pasen en Pinksteren. Deze vallen nu weg. Veel geboekte verblijven zijn geannuleerd. Bedrijven krijgen veel verzoeken om vooruitbetaalde aanbetalingen terug te storten.

Uit een enquête onder SVR-leden blijkt dat 40 procent in acute financiële nood komt als de coronamaatregelen nog langer duren. 'Zonder hulp gaan er veel campings verdwijnen, een gemis voor veel kampeerders in ons land', zegt voorzitter Corine van Mill van de SVR.


70 procent van de aangesloten SVR-campings in Nederland is inmiddels tijdelijk gesloten. Met 1.200 campings in Nederland vertegenwoordigt de stichting een groot deel van de kleinschalige campings. Veel van deze campings horen bij een boerenbedrijf.

'Dit zijn campings met tien tot zo'n vijftig plaatsen. De kosten en investeringen worden in zes maanden terugverdiend, daarvan vallen de toptijden met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren nu helemaal weg. Wij willen duidelijkheid op twee punten: geef duidelijk aan dat campings gesloten moeten zijn en financiële steun voor campingeigenaren', aldus Van Mill.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer