Melkveesector+vraagt+extra+Europese+coronasteun
Nieuws
© Twan Wiermans

Melkveesector vraagt extra Europese coronasteun

De vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland vraagt ondersteunende maatregelen vanuit Europa om de coronacrisis te kunnen bedwingen. Het gaat om interventie voor boter en mager melkpoeder, mogelijkheden voor particuliere opslag en vrijwillige en tijdelijke melkmindering.

LTO overlegt hierover onder meer met landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca. Dat meldt voorzitter Wil Meulenbroeks van de vakgroep Melkveehouderij. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat melkveehouders niet de dupe worden van sterk dalende melkprijzen als gevolge van de coronapandemie. Wereldwijd zijn er problemen op het gebied van logistiek en de afzet van melkproducten.

Meulenbroeks: 'De prijzen staan onder druk. Politiek en bestuurlijk zijn er maatregelen noodzakelijk. Een maatregel om het volume te verlagen, is daar een van. Verder is het van groot belang dat we de productie en distributie van zuivel in de benen houden. In Nederland draaien alle zuivelfabrieken nog, in het buitenland zien we al voorbeelden van fabrieken die gesloten zijn. Op dat scenario moeten we in Nederland ook voorbereid zijn.'

Noodscenario's

Om die reden werkt LTO Nederland in de keten aan noodscenario's. Meulenbroeks: 'Belangrijk uitgangspunt voor ons is dat een individuele melkveehouder niet de dupe mag zijn als zijn melk niet opgehaald kan worden. Wij vinden dat er solidariteit moet zijn binnen de zuivelketen.'

De scenario's zijn volgens hem gericht op het minimaliseren van de economische schade, voor de sector en voor individuele melkveebedrijven. 'Dat betekent dat als een fabriek stil valt er heel snel geschakeld moet worden. De melk kan dan bijvoorbeeld naar andere fabrieken gebracht worden. Wij zijn druk bezig om daar afspraken over te maken.'

Private opslag

Meulenbroeks wil verder dat noodmaatregelen geen dag langer duren dan noodzakelijk. Bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit pleit LTO voor private opslag en Europese steunmaatregelen voor de zuivelsector.

Als gevolg van de coronacrisis dalen de zuivelnoteringen al enkele weken fors. Bij FrieslandCampina is de coronacrisis terug te zien in de garantiemelkprijs. Die daalde voor april met 1,25 euro naar 35 euro per 100 kilo melk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 2°
  20 %
Meer weer