Minister Schouten videobelt met zorgboer

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vrijdagmiddag haar eerste digitale 'werkbezoek' gebracht. De minister wilde via videobellen zorgboeren, medewerkers en cliënten een hart onder de riem steken in de coronacrisis.

Minister+Schouten+videobelt+met+zorgboer
© Ministerie van LNV

De minister sprak met eigenaar Corstiaan den Boer van zorgboerderij De Zuidpunt in Dordrecht. Ook een deelnemer en een cliënt van de zorgboerderij en voorzitter Maarten Fischer van Federatie Landbouw en Zorg namen aan het videogesprek deel.

De meeste zorgboerderijen sloten hun dagbesteding half maart, nadat het RIVM met verregaande richtlijnen kwam. Dat deed zorgboerderij De Zuidpunt ook. Normaal gesproken vangt de boerderij vijftig volwassen deelnemers op met verslavingsproblematiek, psychiatrische problemen, maar ook met niet aangeboren hersenletsel en beginnende dementie.

Open blijven voor crisissituaties

Den Boer vroeg de minister om voor mensen die dreigen te ontsporen, toch beperkt open te kunnen blijven. '90 procent van onze deelnemers is thuis op dit moment. Maar voor 10 procent willen we de zorgboerderij toch open houden. Voor deze mensen is de nood het hoogst.'

'Het gaat om mensen die weer terug vallen in hun verslaving of mensen met zwaar psychische problemen', legt Den Boer uit. 'Wij zijn bezorgd dat we deze mensen zonder structuur straks kwijtraken. Zij moeten worden opgenomen of misschien nog erger: ze maken een eind aan hun leven.'


De Dordtse zorgboer heeft het gesprek met Schouten als steun in de rug ervaren. 'Het helpt mij om vol te houden. We worden gezien en serieus genomen. Ik heb begrip voor de maatregelen van het RIVM. Maar soms denk ik weleens: doe ik het hier allemaal voor? Dat gevoel had ik zeker de avond toen bekend werd dat we onze deuren moesten sluiten.'

'We doen nu het maximale wat we kunnen doen', zegt Den Boer: 'We houden veel contact met de zorgdeelnemers. En we vertrouwen erop dat we met zijn allen uit deze crisis komen, hoewel het herstel voor sommige cliënten met obstakels gepaard zal gaan.'

Doorbetaling zorgboerderijen

Wat Den Boer ook moed geeft, is de hoop dat zorgboerderijen worden doorbetaald in de coronacrisis. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft opgeroepen om door te factureren. 'We verwachten dat het goed komt met de vergoedingen. We krijgen misschien niet alles wat we hadden begroot, maar we kunnen blijven bestaan. Mijn personeel kan ik gewoon doorbetalen.'

Ook voorzitter Maarten Fischer van de Federatie Landbouw en Zorg geeft aan dat de intenties voor doorbetaling er zijn. 'Er zijn hierover afspraken met onder meer zorgkantoren gemaakt. Het lijkt te lukken, maar het venijn zit hem in de staart. De laatste onduidelijkheden moeten ook nog worden weggewerkt.'

Schouten riep tijdens het videobellen de zorgboeren op aan de bel te trekken als ze hulp nodig hebben, geeft een woordvoerder van het ministerie van LNV aan. 'We zoeken nog uit waar we de mensen mee kunnen helpen. Het zijn bizarre tijden. Het minste wat je kunt doen, is op afstand laten weten dat je aan zorgboeren en cliënten denkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer