Lemken boekt in 2019 solide resultaat

De Duitse machinefabrikant Lemken wist in 2019 zijn omzet van 380 miljoen euro op peil te houden. Het exportaandeel ligt onveranderd op 77 procent.

Lemken+boekt+in+2019+solide+resultaat
© Lemken

Het jaar 2019 was voor landbouwers en de sector landbouwtechniek een moeilijk jaar. Na een zeer goed eerste halfjaar liep de omzet bij Lemken onverwacht terug. Veel landbouwers hadden te kampen met extreme weersomstandigheden en politieke onzekerheden zoals handelsbeperkingen.


Op de Duitse thuismarkt, die met 23 procent omzetaandeel de belangrijkste afzetmarkt voor Lemken is, moest het bedrijf bijna 2 procent inleveren. Lemken wist wel boven de markt te presteren, want de Duitse landbouwtechniek werd getroffen door een omzetafname van 3 procent.

Export

De sterkste exportmarkt is Frankrijk, die met een duidelijke groei van 26 procent goed is voor 15 procent van de totale omzet. Daarnaast wist ook Nederland goed te presteren met een aanzienlijke omzetgroei. In West-Europa als geheel was er sprake van een lichte groei.

In Midden- en Oost-Europa liep de omzet van de Lemken landbouwtechniek bijna 9 procent terug. De Russische markt bleef onveranderd solide, terwijl in Oekraïne na zeer succesvolle jaren een afname van 39 procent werd opgetekend. Landbouwbedrijven hebben hier voor het eerst de mogelijkheid om land aan te kopen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de aankoop van landbouwtechniek werd uitgesteld.

Dubbele cijfers

Waar Azië, Australië en Nieuw-Zeeland kunnen terugkijken op een zwakker jaar, nam de omzet in de Noord-Amerika opnieuw met dubbele cijfers toe. Hier verdienen vooral de Verenigde Staten speciale aandacht, want met een groei van 23 procent komt deze afzetmarkt nu op plaats vier.

De omzet in Canada, waar Lemken al vijftien jaar lang actief is, ligt nagenoeg op hetzelfde niveau. Andere stabiele markten in het jaar 2019 waren Japan en China, waar Lemken in het bezit is van een eigen assemblagefabriek.

Positieve ontwikkeling

De eerste weken van het lopende boekjaar tonen een sterke vraag en wijzen op een positieve ontwikkeling. Lemken zal het jaar 2020 ook aangrijpen om de productieprocessen en de bedrijfsactiviteiten over het geheel verder te rationaliseren om de concurrentiepositie te versterken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer