Bij+Lemken+stijgt+omzet+en+aantal+medewerkers
Nieuws
© Eigen Foto

Bij Lemken stijgt omzet en aantal medewerkers

De omzet van machinefabrikant Lemken is vorig jaar gegroeid met 6 procent tot 380 miljoen euro. Het exportaandeel ligt onveranderd op 77 procent.

Het jaar 2018 was voor veel boeren een uitdaging: het klimaat en de politieke en economische omstandigheden maakten het werk er niet gemakkelijker op. Na een zeer goede start was de droogte in de loop van het jaar een flinke domper.

Onder deze omstandigheden is Lemken-directeur Anthony van der Ley tevreden over het afgelopen jaar. ‘Het weer heeft onze planning en de deadlines behoorlijk onder druk gezet. Ook onze leveranciers hebben hierdoor problemen gekregen. Gelukkig staan wij als familiebedrijf in nauw contact met onze klanten en zakenpartners. En dankzij onze flexibele medewerkers konden we snel aan alle orders voldoen.’

Export

Duitsland blijft de sterkste markt: hier steeg de omzet met 8 procent. In de export heeft vooral Frankrijk zich hersteld, want de omzet is na meerdere jaren eindelijk weer duidelijk gestegen. Goede verkoopcijfers behaalde Lemken eveneens in de Benelux, Spanje en Italië.

Belangrijke exportmarkten zijn bovendien Canada en de Verenigde Staten, waar de verkoop van de machines opnieuw met dubbele cijfers is gestegen. De fabriek in India draait na zes jaar succesvol. De omzet van ploegen met twee en drie scharen is aanzienlijk toegenomen.

Ook in Oekraïne liepen de zaken erg goed, daar kon Lemken de goede omzet nogmaals verhogen. Rusland was in 2018 de op één na grootste exportmarkt voor Lemken, hoewel niet volledig aan de verkoopverwachtingen werd voldaan. Nog jonge maar succesvolle markten zijn Japan en Australië.

Schoffeltechniek

Lemken vult het productprogramma voor de akkerbouw aan met de schoffeltechniek van Steketee. In het midden van het jaar nam Lemken de Nederlandse specialist voor schoffeltechniek over. De schoffelmachines hebben een werkbreedte tot 12 meter.

Een aanpassing van de camera’s aan de Lemken-veldspuiten, gepland voor de toekomst, biedt mogelijkheden om middelen nog nauwkeuriger en zuiniger uit te brengen. De bedrijfstak Crop Care omvat bovendien sensorgestuurde meetstations voor een op de dag nauwkeurig advies voor gewasbeschermingsmaatregelen.

Lemken heeft vorig jaar 8,5 miljoen euro geïnvesteerd in voornamelijk fabrieksuitbreiding en modernisering. Bovendien is begonnen met het in praktijk brengen van een omvangrijke fabriekslogistiek, waardoor de materiaalvoorziening van de montagelijnen efficiënter is gemaakt..

Medewerkers

Aan het einde van het jaar waren bij Lemken in totaal 1.635 medewerkers in dienst, 165 meer dan het jaar ervoor. Deze groei is het resultaat van de 49 Steketee-medewerkers en een aanzienlijke toename van medewerkers in de fabriek. Ook het team van Lemken India is sterk gegroeid.

Het familiebedrijf gaat er voor 2019 vanuit dat de zaken goed lopen. Tot dusver liggen de opdrachten op een hoog niveau, wat bewijst dat de vraag naar professionele landbouwtechniek continu stijgt.

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer