Kamer debatteert over noodpakket kabinet

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag 25 maart met minister Wopke Hoekstra van Financiën over het steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen dat het kabinet vorige week aankondigde. Het pakket werd positief ontvangen. Wel zijn er veel vragen over de keuzes die de regering maakt.

Kamer+debatteert+over+noodpakket+kabinet
© Dirk Hol

Kamerleden willen vooral meer duidelijkheid over de effecten van de maatregelen op de overheidsfinanciën en de financiële positie van Nederland op de lange termijn. Het kabinet wil met een injectie van tientallen miljarden euro's zoveel mogelijk bedrijven overeind houden en zoveel mogelijk banen behouden.


Het debat zal onder meer gaan over de regeling waarbij werknemers van zwaar getroffen bedrijven tot 90 procent van hun loon doorbetaald krijgen van de overheid. De regeling voor werktijdverkorting zal deze week klaar zijn, zegde minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 23 maart toe.

Wetswijziging noodzakelijk

De begrotingen van een aantal ministeries moeten aangepast worden om het noodpakket mogelijk te maken. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Bij het Kamerdebat gaat het dan ook officieel om een wetgevingsoverleg.

In het noodpakket zitten ook maatregelen waarvan ondernemers in de land- en tuinbouw gebruik kunnen maken. In schriftelijke antwoorden op Kamervragen wijst landbouwminister Carola Schouten daarbij op de tegemoetkoming in de loonkosten, verruiming van regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten (BL) en uitstel van betalingen van belastingen.

Uitstel ODE-heffing

In de glastuinbouw en sierteelt worden bedrijven zwaar geraakt door het wegvallen van de marktvraag. Het kabinet wil daarom ook de heffing van de energiebelasting en die van de Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf tijdelijk uitstellen, schrijft Schouten.

De landbouwminister kan nog geen reële prognose maken van het aantal agrarische bedrijven dat een beroep zal doen op de verruimde BL. 'Het bedrijfsleven zal de komende weken steeds meer zicht krijgen op wat de reële liquiditeitsbehoefte bij verschillende scenario's zal zijn. Op basis van deze informatie zal LNV nauwkeurigere inschattingen kunnen maken over of de huidige inzet passend is', aldus Schouten.

Het Kamerdebat is woensdag van 13.30 uur live te volgen via de website of app Debat Direct.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer