Animo om te helpen oogsten blijkt groot

Mensen melden zich massaal om te komen werken in de landbouw. Op dit moment is er meer aanbod van personeel dan vraag op het platform 'Help ons oogsten' van LTO Arbeidskracht.

Directeur Yvonne van de Ven benadrukt echter dat het oogstseizoen nog maar net is begonnen. Help ons oogsten werd vorige week vrijdag gelanceerd. Inmiddels hebben zich bijna 75 werkgevers gemeld die mensen nodig hebben op het bedrijf. Omgerekend zijn er bij die bedrijven 1.200 tot 1.500 mensen nodig.

'Het blijkt inderdaad dat heel veel mensen uit Polen en andere landen in Europa, die hier normaal als seizoensarbeiders werken, nu thuis blijven. Ze zijn bang om hier ziek te worden of dat ze geld investeren in een reis hiernaartoe, zonder dat ze zeker weten of ze hier wel aankomen. Het is te onzeker voor ze.'

Uitzendorganisaties komen in actie

Van de website wordt druk gebruikgemaakt. Diverse uitzendorganisaties die normaal actief zijn in een andere sector, hebben contact opgenomen om mensen aan het werk te krijgen in de landbouw. Van de Ven: 'Denk aan uitzendwerk in de schoonmaakbranche of de horeca. Ook zit er een bedrijf bij die normaal veel mensen op Schiphol heeft werken.'

Deze week heeft met name in het teken gestaan van inventariseren en gesprekken voeren met bedrijven. Bij enkele bedrijven waar acute problemen waren, zijn mensen geplaatst. Vanaf maandag 30 maart starten er meer mensen. De vraag is op het moment het grootst in de aspergeteelt, bij aardbeientelers en bij andere vollegrondsgroentebedrijven.


'We moeten natuurlijk kijken in hoeverre aanbod en vraag matcht. De meeste vraag zit in Noord-Brabant en Limburg, terwijl het meeste aanbod van personeel van boven de grote rivieren komt. En ik heb nog geen goed beeld bij of het qua salariëring aansluit. In de agrarische sector wordt overwegend cao-loon betaald.'

Druk op de website

Het is druk op helponsoogsten.nl. Op sommige momenten schrijven bijna tweehonderd mensen zich tegelijkertijd in op de website. 'De mensen die zich melden zijn heel divers. Naast de uitzendbureaus melden mensen zichzelf, zoals zzp'ers, studenten, mensen die al in de landbouw werken en werkzoekenden van buiten de landbouw. Het moet je natuurlijk wel passen. Aspergesteken is relatief zwaar werk.'

Van de Ven is benieuwd hoe de landbouw deze crisis gaat doorstaan. 'Asperges worden voor een groot deel afgezet in de horeca. Wat gaat dat betekenen voor de prijzen? Over de Nederlandse supermarkten hoeven we ons geen zorgen te maken. We zijn zelfvoorzienend. Maar wat gebeurt er als een groot deel van de export wegvalt? Als een aardbeienteler zijn gewas beter kan omploegen, omdat de prijzen heel laag zijn? Dan zijn er ook geen mensen nodig om ze te komen plukken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer