Hoekstra+verwacht+aanpassingen+aan+noodpakket
Nieuws
© Dirk Hol

Hoekstra verwacht aanpassingen aan noodpakket

Het noodpakket voor ondernemers is ‘imperfect’ en behoeft ‘flinke bijstellingen’, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het kabinet houdt zo veel mogelijk rekening met bedrijven of werknemers die net buiten de boot vallen, maar de regelingen in het steunpakket moeten vrijwel zeker worden aangepast.

Hoekstra gaf woensdag tijdens een Kamerdebat over het noodpakket aan dat het kabinet zal reageren op signalen uit de praktijk als bijvoorbeeld bepaalde sectoren meer hulp nodig hebben.

De overheid kan echter niet alle pijn wegnemen die de coronacrisis veroorzaakt, benadrukt de bewindsman in de Tweede Kamer. ‘We zullen het moeten aanpassen. Maar dan nog zullen er nog steeds mensen, groepen en bedrijven zijn voor wie de komende fase pijn doet en gewoon heel lastig zal zijn.’

Groot deel loonkosten vergoed

Kamerleden vragen zich af of de regelingen genoeg bescherming bieden aan werknemers met nulurencontracten of flexcontracten, zzp’ers en uitzendkrachten. Het kabinet wil ervoor zorgen ‘dat die zo veel mogelijk worden geholpen’ met de nieuwe regeling waardoor bedrijven een groot deel van de loonkosten vergoed krijgen.

Regelingen bedoeld voor bedrijven die met hun vingers tussen de deur komen

Minister van Financiën Wopke Hoekstra

Die ‘noodmaatregel’ vervangt de werktijdverkorting en moet voorkomen dat bedrijven massaal werknemers ontslaan. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt nog aan de uitwerking van de regeling, dus hoe die er precies uit komt te zien, kon Hoekstra nog niet zeggen.
Tijdens het debat deed bewindsman een moreel appel op bedrijven om zich eerlijk op te stellen. ‘Help elkaar. Wees eerlijk en redelijk. Richting klanten, richting leveranciers, richting huurders en ook richting de overheid.’

Knijpen in condities onacceptabel

Hoekstra richtte zich ook op retailers die vanwege de coronacrisis betalingstermijnen verlengen. ‘Er zijn helaas ook voorbeelden van mensen die denken: dit is het moment om te knijpen in condities. Dit is het moment om prijzen te onderhandelen. Dat is onacceptabel’, aldus de minister.

De regelingen die het kabinet nu optuigt om ondernemers door de coronacrisis te helpen zijn ‘bedoeld voor die mensen en die bedrijven die met hun vingers tussen de deur komen’, benadrukt Hoekstra. Mensen of bedrijven die het ‘gore lef’ hebben daar misbruik van te maken, krijgen de overheid achter zich aan, bezweert hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer