Schade+bloembollenhandel+kan+oplopen+tot+160+miljoen+euro
Nieuws
© Studio Kastermans

Schade bloembollenhandel kan oplopen tot 160 miljoen euro

De schade die handelsbedrijven in de bloembollensector oplopen door de uitbraak van het coronavirus kan oplopen tot wel 160 miljoen euro.

Dit blijkt uit een enquête die handelskoepel Anthos heeft uitgevoerd onder de handelsbedrijven. Handelaren verwachten dat ze te maken krijgen met schade door annuleringen van afnemers, niet-betaalde orders die wel zijn geleverd en inkooprisico bij met name voorjaarsbloeiende bolgewassen, zoals tulpen, hyacinten en narcissen.

Het annuleringsrisico is volgens Anthos het grootst bij de leliehandelsbedrijven, die momenteel grote voorraden hebben. Deze moeten in de loop van dit jaar worden uitgeleverd. De bedrijven vrezen dat het coronavirus ook voor de lange termijn een grote impact zal hebben op de nationale en internationale vraag naar lelies.

Debiteurenrisico hoog ingeschat

Uit de enquête blijkt dat het debiteurenrisico hoog wordt ingeschat. Exporteurs van voorjaarsbloeiende bolgewassen richting professionele buitenlandse bloemenkwekers maken zich ernstige zorgen. De leveranties hebben in de afgelopen maanden al plaatsgevonden. De vraag is of de betalingen zullen volgen nu de verkopen ook bij de buitenlandse bloemenkwekers stagneren.

De export van leliebollen moet nog op gang komen, maar ook daar heerst onzekerheid of de buitenlandse bloemenkwekers op termijn aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Veel zal afhangen van de vraag of en wanneer de bloemenmarkt zich wereldwijd gaat herstellen.

Verwachte prijsval en prijzenslag

Het naderende inkoopseizoen van de voorjaarsbloeiende bolgewassen baart de handel zorgen. Een verwachte prijsval zal druk zetten op inmiddels afgesloten koopovereenkomsten met de teelt en tot een prijzenslag in de richting van de afnemers. Anthos vindt dat een onwenselijke ontwikkeling en vraagt hiervoor ook de aandacht van andere marktpartijen.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer