Oud-directeur Vion: 'Ketens en prijsafspraken zijn de toekomst'

De afzet van biggen en vleesvarkens loopt als een tierelier. Zodra de export naar China de markt niet meer bepaalt, hebben ketenproductie of prijsafspraken de meeste toekomst als afzetstrategie. Dat bleek tijdens een symposium georganiseerd door de Vlaamse producentenorganisatie VPOV.

Oud%2Ddirecteur+Vion%3A+%27Ketens+en+prijsafspraken+zijn+de+toekomst%27
© Twan Wiermans

Francis Kint, tegenwoordig CEO van vleesverwerker Ter Beke, ziet in ketensamenwerking de toekomst om afzetzekerheid te bieden voor de Noord-Europese varkenssector. 'Samenwerken is niet zo eenvoudig. Ten eerste moet de consument de producten van de keten willen kopen. Ten tweede moet iedereen in de keten er beter van worden.'

Als voorbeeld noemt Kint het Beter Leven-concept, dat hij kent van zijn tijd als directeur van Vion. 'De Dierenbescherming startte daarmee, waardoor de consument er direct vertrouwen in had. Een grote retailer wilde het in het winkelschap en een slachterij/vleesverwerker wilde het leveren.'


Van doorslaggevend belang voor succes noemt Kint dat niet alleen het verse vlees in het schap ligt, maar ook de vleeswaren. 'Daardoor is er een goede vierkantsverwaarding.' De laatste tijd staat dat verdienmodel wel onder druk, zegt Guus Hoefnagels, directeur van Interporc en mede-eigenaar van een Spaans varkensbedrijf.

Hoog prijspeil

Door de grote vraag vanuit China kunnen varkenshouders nu meer verdienen met zware, vette varkens, schetst Hoefnagels. Kint beaamt dat bij het huidige hoge prijspeil van de varkens het doorrekenen hiervan aan afnemers inderdaad niet gemakkelijk is. 'Daar zullen we afspraken over moeten maken.'

Toch ziet ook CEO Johan DeKeyzer van vleesverwerker DeKeyzer Ossaer toekomst in ketensamenwerking. 'Daarmee is te voldoen aan de roep om duurzaamheid en een eerlijke betaling.' Voorwaarden waaraan zo'n keten volgens DeKeyzer moet voldoen zijn onder andere: slimme afspraken, een strategische productkeuze, zorgen voor solide samenwerkingsverbanden en 'storytelling'.

Op de vraag of Ter Beke of De Keyzer het voortouw wil nemen bij ketensamenwerking, antwoorden beiden ontkennend. Hun bedrijven zijn te klein en niet kapitaalkrachtig genoeg om dit op te pakken.

Beter dan plantaardig
Voor plantaardige eiwitten is er veel positieve weerklank bij de consument en voor dierlijke veel minder. Volgens CEO Francis Kint van vleesverwerker Ter Beke is het zeer de vraag of het wetenschappelijk wel correct is dat plantaardig beter is dan dierlijk. 'Het zou goed zijn om de consument op dit punt gerust te stellen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer